Grafománia http://ozvegyeknek.blogger.hu Az írás valahogy mindig megtalált. Ez jelentette számomra azt a bizonyos "kályhát", ahonnan elindultam... hu Micsoda a csoda? http://ozvegyeknek.blogger.hu/2018/07/19/micsoda-a-csoda Kétféle csodavárás létezik. Az egyiknél azért imádkozunk, hogy bekövetkezzen, míg a másiknál azért esdeklünk, hogy ne következzen be. Egyesek szerint sorsunk meg vagyon írva, mások szerint kifürkészhetetlen; ugyanakkor tapasztaljuk azt is, sokszor az előzményekből következtetni lehet a várható fejleményekre. A csodavárás, akár a mákony, kis dózisban gyógyszer, nagyban "méreg". Minél kisebb az esélye életünk jobbra fordulásának, annál erősebben reménykedünk a csodában.

Karinthy Frigyes szerint a „csoda” egyike a legnehezebben meghatározható fogalmaknak. Általában olyan tapasztalt vagy elképzelt eseményt nevezünk annak, aminek "nem tudjuk magyarázatát adni". Pontosabban, ami független az ok és okozat törvényétől, ennek viszont a dialektika ellentmond. Átírja az észlelhető objektív valóság és az emberi megismerés ténye között a gondolkodás józan érveit.  A "csoda" nem tárgya az egzakt filozófiának - csak az okkultnak. A lélektanban pedig csak a "csodában való hit" feltételeit és természetét lehet vizsgálni, magát a csodát, mint objektumot, nem.

Áomvilágban cseperedik a gyerkőc és a mesék azt sugallják, ne félj, a világ jó és semmi baj nem érhet. A századik mese után a gyermeteg lélek elhiszi, hogy a szegény legény a valóságban is legyőzheti az óriást, vagy a hétfejű sárkányt. Elhiszi, hogy kolbászból van a kerítés és a rút kiskacsából is lehet gyönyörű hattyú. Idővel a kiskamasz pókembernek képzeli magát, a tini lány meg egyfolytában arról álmodozik, egyszer eljön érte a királyfi hófehér paripán – csakhogy az életben semmi sem úgy történik, ahogy elképzeljük, és a vége sem feltétlen az, hogy „boldogan” éltek, míg meg nem haltak. Mi, szülők, szeretnénk, ha csemetéink gyermekkora minél tovább tartana. Jó, ha csak csúszik és nem marad el a fokozatos felkészítésük a "földönjáró" felnőttlétre. 

A hétköznapok taposó malmából régen kiveszett a misztérium. Túl a váláson, a munkahelyi kirúgáson, nyakig benne az adósságcsapdában,ha még nem ugrottál a Dunába,rajtad csak a csoda segíthet, és elkezdesz reménykedni, hogy egyszer csak eljön a megváltás. Döntsd el időben, a csodavárók, vagy csodatévők oldalára állsz!? Volt idő, amikor szélhámos csalónak hívták azokat, akik díjazás fejében szándékosan becsapták, félrevezették, hitegették gyanútlan áldozataikat. Azóta az igazságszolgáltatás is okosodott. Ennek szellemében úgy változott a paragrafus, hogy akinek igénye van a csodákat kilátásba helyező szolgáltatásokra, az megkaphassa, amire vágyik. A szolgáltatónak pedig legális keretek között kell működnie és adóznia  a jövedelme után. Így mindenki jól jár. A csodaváró ücsörög az ezotévé előtt, kényelmes fotelból választhatja ki a neki leginkább szimpatikus jóst, vagy médiumot, akik ígérik, feltárják a múlt és a jövő rejtett dimenzióit. Reikivel és Kryon energiával erősítik, gyógyítják a testet és lelket. Lenormand kártyával jósolnak, s ha még ez sem elég, bevetik a számmisztikát. A rontáslevétel mestere esküszik, leszedi az átkokat, és ezen túl a szeretet meg a pozitív gondolkodás vezérel. Mivel Krisztus koporsóját se őrizték ingyen, a hívás díja percenként 485 forint. Természetesen nem állítom, hogy ámítás minden olyan irányzat, amely korunk tudományos világképébe nem illeszkedik bele, amely az élet "nagy kérdéseire" a bevett tanoktól eltérő választ ad. Magam is keresem az utamat, és az eligazodást segítő eszméket, irányzatokat, útmutatásokat.  Hiszem, hogy az élet sivárabb lenne csodák nélkül és néhányat szerencsére átéltem.   

Karinthy szavaival élve: „… - a csoda lényege az, hogy az utak minden pillanatban szétnyílnak, hogy ugyanazoknak az összetevőknek nem egyetlen eredője lehet. A csoda lényege az, hogy a jövő nem megfordított tükörképe a múltnak, hanem eleven valóság a halott és dermedt történés felett - a csoda lényege kiírhatatlan hitünk a szabad akaratban; választás jó és rossz között.”

]]>
Thu, 19 Jul 2018 14:32:22 +0200 153438_101193
Tündérek vér nélkül http://ozvegyeknek.blogger.hu/2018/07/13/tunderek-ver-nelkul Magyarázatra szorul, ha egy vérbeli bűnügyi újságíró mesekönyvet ír. A Mákszemtündérek nyarának szerzője, Péteri Teréz nyugállományú alezredes elárulta, többet jelent számára a gyerekek álomba ringatása a felnőttek idegeinek borzolásánál. Kolléganőmmel a könyv megjelenésekor beszélgettem.

- A történet szereplői emberi tulajdonságokkal felruházott tündérkék és különféle kis állatok. Mennyire fontos, hogy a meséken keresztül a gyerekekben tudatosítsuk, mi a jó és mi a rossz?

- Ez a könyv az én olvasatomban a barátságról, egymás elfogadásáról szól. Van a mesehősök között, aki rejtőzködik, hazudik, a mákszemgyerekek füllentenek, sőt, olyan szereplő is akad, aki annyira megkíván valamit, hogy nem tud neki ellenállni, és ellopja. A klasszikus mesékben a figurák általában véglegesen rosszak vagy jók: ebben a történetben azért árnyaltabb a kép. A mesék nagyban hozzájárulnak a jó és a rossz fogalmának kialakításához, és ezt nem direkt módon teszik.

- Minden mesekönyvnek nagy hibája, hogy olvasásakor a  fáradt felnőtt előbb elalszik, mint a gyerkőc. Nem folyhatott volna egy icuripicuri tündérvér? Végtére is egy kocsmatöltelék akad a sok hibátlan jellem között, és ugyebár tudjuk, az iszákosok között akad bajkeverő...

- Ő Lajos, a 43-as számú hordár! Lajos egy cickány, a rét bohémje, de tisztában van a hibáival. Előre figyelmezteti a kuncsaftot, ne fizessen előre, mert akkor napokig ki sem jön a Zöld Varangyhoz címzett italboltból.    Kedves fickó, azt hiszem, ha vért látna, menten elájulna. Ha vér nincs is, veszedelmes bonyodalmak azért akadnak: Sündörgi Büdöske és gazdája, Vandália felbolygatja a rét nyugalmát. Meg kell említeni mesebeli kollégánkat is, az öreg mákszemtündér detektívet. Nagy felelősség terheli a vállát,  a majdnem szemüveges csigát felkutató akciót vezeti… A mákszemporontyok családunk gyerekeiről kapták a nevűket. Szerintük a mi familiánkban a nagymamák mesét szoktak írni: a férjem édesanyja írta ugyanis az Öreg néne őzikéjét.

- Csodálatosak a könyvet díszítő rajzok. Hogyan kerültél kapcsolatba az illusztrátorral?

- Faltisz Alexandra fantasztikus világot teremtett. Magam is el vagyok ragadtatva. Olyan tündéri részletek vannak a rajzokon, a képi humor olyan kedves elemei, amelyek minden bizonnyal a gyerekeket is megörvendeztetik.

]]>
Fri, 13 Jul 2018 09:22:16 +0200 153438_101191
Szerelmi vallomás http://ozvegyeknek.blogger.hu/2018/07/10/a-szerelem-mamora Életem első szerelmes levelét kisiskolásként kaptam. Nem is levél volt, csak egy kis cetli, rajta egyetlen tőmondat: „nagyon szeretlek!” Hogy mennyire, annak piros tintával adott nyomatékot. Baloghtól kaptam, akinek folyton lógott az orra és elülső tejfogát elvitte a cica.

Kamaszkorom érzelmi viharait senki sem tudta jobban követni, mint az anyám: „hát te, mit vigyorogsz?” „Most meg, mért bőgsz?” Sosem avattam a titkaimba, mégis pontosan tudta, mikor voltam szerelmes. Szakításkor pedig állítólag úgy hisztiztem, mint amikor korgott a hasam.

Fellángolásból akadt bőven, de csupán egyre emlékszem. Benedek Gyuri félénk és gátlásos srác volt, örömmel becserkésztem volna, ha tudom, hogyan kell. Sok lánynak a vérében a csábítás képessége, nekem azonban később sem ment, így engem csábítottak el. Az eredménye 3500 grammos leánygyermek. (Evelyn Morgan: Szerelmi bájital - Forrás: Wikipédia)

Hiába voltam halálosan szerelmes a gyerekem apjába, hiába szerettem holtáiglan, nem illettünk össze. Ő önzően a szenvedélyt kereste, én a (lelki) társat és ez a hiányérzet próbára tette a házasságunkat. Ennek ellenére kitartottunk egymás mellett.

Éretlen ésszel nem okos dolog a párválasztás, főleg akkor nem, ha apát akarsz a gyerekednek és nemcsak hétvégére. Az időben kapott jó tanácsot természetesen senki nem fogadja meg, ahogy én sem. Nem véletlenül mondják, a szerelem öl, butít és nyomorba dönt - mindegyik formulára bőven akad példa.

Telt-múlt az idő, fontosabb dolgom is akadt, mint a szerelem problematikáján rágódni. Akkor kezdett izgatni, amikor már esélyem sem volt, hogy még egyszer utoljára szerelmes legyek. És öregen is ott tartok, hogy logikát keresek benne, és telis-tele vagyok megválaszolatlan kérdéssel. Miért az a nagy ő és miért nem valaki más? Miért hisszük, hogy szerelem nélkül nincs boldogság? Miért vágyunk rá, ha a költő szavaival élve, hol a mennybe röpít, hol a szenvedés poklába taszít? A jó öreg Platón megközelítése is elgondolkodtató, miszerint a Szerelem az, aki szeret és nem az, akit szeretnek. A platói szerelmet, vagyis a szex nélküli sóvárgást - Heller Ágnes szerint - egy Ficino nevű firenzei filozófus találta ki a 15. század végén. Lényegében mindegy is, mert szerencsére ez a meddő vonzódás kiment a divatból.

Akárhányszor láttam a Rómeó és Júliát, megríkatott. Hiányoltam az életemből a tiszta, őszinte és önzetlen érzelmeket. A hosszú évek alatt egyetlen olyan kapcsolatot sem láttam, ahol ezek domináltak. Ráadásul a bulvár is tele véres féltékenységi drámákkal. Elővettem Shakespeare Szonettek c. versciklusát, hogy valamicske érzelmi töltődéshez jussak. A legszebbet (75.) kivéve, másként hatnak rám, mint hajdanán. Folyton csak azt hajtogatja:  hékás, ketyeg a biológiai órád, hamarosan csúf leszel és vén, van erre B-terved?

„...Sorsodat nézem, a szépségedét:
Útja a romboló időn visz át,
Hisz mind búcsúzik az édes, a szép,
S hal, oly gyorsan, ahogy mást nőni lát;
S csak gyermeked véd a kaszás Kor ellen,
Hogy dacolj vele, mikor elvisz innen.”

Korábban fel sem tűnt, mennyire erőlteti a népesedési politikát. Igaz, akkoriban magas volt a halandóság. A mester a fogantatást menedzselte, azt tartotta az  élet értelmének és ebben látta az újjászületés zálogát:

"...Anyád tükre vagy: édes tavaszát
Láthatja benned; s te is így fogod
Nézni vénséged ablakain át,
Bár ráncosan, mai arany korod..."

A hatodik szonettben arra buzdítja az ifjúságot:

„...Nemzz magad helyett új, második Én-t,
Vagy – tízszer jobb! – nemzz egy helyett tizet;

Boldog vagy s tízszer boldogabb leszel,
Ha tízszer visszatükröz tíz tükör;
Mit nyer veled a sír, ha menni kell?
Itt hagy a jövőnek, noha megöl!..."

Vili bátyám, tíz gyereket nemzeni könnyű, felnevelni nehéz. A 16. század végén se hütő, se mosógép, se kajafutár... Csak férfinak juthat eszébe, hogy az ágyban mindent meg lehet oldani.

(Marc Anthony dalának szövegét Lovász Magdolna fordította magyarra.)

]]>
Tue, 10 Jul 2018 23:46:02 +0200 153438_101189
Sokkoló otthonok http://ozvegyeknek.blogger.hu/2018/07/03/sokkolo-otthonok Szerte a világon hagyomány a házszentelés ősi szokása. Különféle ceremóniák, szertartások kísérik, céljuk mindenütt ugyanaz: hozzon áldást és békességet a ház lakóira! Vannak azonban otthonok, amelyeket mintha elátkoztak volna. Kísért-e a múlt egy olyan házban, amelynek első, majd a második tulajdonosai is tragikus körülmények között ott haltak meg? Bekopogtattam abba a lakótelepi lakásba is, melynek fürdőszobájában korábban egy gyermeket daraboltak fel.

N. Lukács és gyönyörű felesége álompárnak tűnt a hetvenes években. A főváros peremkerületében laktak, a tiszti házak egyikében. A házaspárnak két gyönyörű fia volt, kényelmes otthona, autója - akár boldogok is lehettek volna. Lukács imádta életvidám feleségét, Gabriellát. Konfliktust közöttük az okozott, hogy különbözött az életfelfogásuk. A férfi aszkéta jellemű, fegyelmezett katonatiszt,  míg az asszony szerelemre vágyott, amit végül egy másik férfi karjaiban talált meg.

1975. jún. 26. boldog napnak ígérkezett, a nagyobbik fiút felvették az egyetemre. Délután a srácok moziba mentek. Eközben otthon a házaspár feltehetően összeveszett és a nő közölte, hogy a házasságuknak vége, elválik. A férj féltékenységében előkapta szolgálati fegyverét lelőtte az asszonyt, majd magával is végzett. Holttestüket a hazatérő gyerekeik találták meg.

Az apa szelleme

Gyerekzsivaj veri fel az egykori féltékenységi dráma helyszínét. A medencében kissrácok fürdenek. A felújítás alatt álló porta, mintha csipkerózsikaálmából ébredne. Sz. Ildikó negyedik gyermekét várja. N. Lukácsék halála után több évvel az ő szülei költöztek az épületbe három gyermekükkel, Ildi volt a legkisebb.

- Emlékszem a konyha ijesztő, sötét színére és a vérfoltokra. Megtaláltuk a falba épített trezor helyét is, ahol a férj a pisztolyt tartotta. Igyekeztünk túltenni magunkat a rettenetes histórián. Apám imádta az állatokat, azért választotta ezt a külvárosi helyet. A szüleink elváltak és mi kiröpültünk a családi fészekből. Apa kénytelen volt megválni szeretett lovaitól. Úgy érezhette, betegen magára maradt, holott gyakran látogattuk. Minden megadtam volna, hogy ne így érezzen. Az egyik hétvégén látogatóba jöttünk hozzá. A bejárati ajtó üvegablakán megláttuk az alélt testet. Soha nem fogom elfelejteni, azt a pillanatot. Az igazságügyi orvos szakértő minden kétséget kizáróan megállapította, hogy önkezével vetett véget életének. A felső ablak kilincsére erősítette a zsineget. A lába leért a földre, csak fel kellett volna állnia. Érthetetlen, miért nem működött az életösztöne. Ő nevelt bennünket. Képtelen vagyok beletörődni, hogy búcsúlevelet sem hagyott – törölgeti könnyeit az asszony, majd így folytatja:

- Szíriában, ahonnan a férjem származik, megáldják a fedelet, ahová a família beköltözik. A mi papunk gyakran kijár hozzánk. Abban segít, hogy semmi se zavarja otthonunk békéjét és nyugalmát. Érzem apám jó szellemét, itt van közöttünk és kapcsolatba akar lépni velünk. Gömb alakú hologrammal jelzett nekünk: azokon a digitális felvételeken láthatók, ahol családi körben vagyunk. Egyiptomban, megvizsgáltattuk, nem árulom el az eredményét, mert úgy sem hinnék el – fejezte be Ildikó.

Fürdőszobai mészárszék

1995. november 27-én a Gubacsi híd pesterzsébeti hídfőjénél egy gyermek feldarabolt hottestére bukkantak a horgászok. A tetthely közelében ráakadtak a kofferre is, amiben az elkövető odavitte a maradványokat. A fejet a Határ úti vasúti töltés környékén egy nejlonzacskóba rejtve találták meg.

A nyomozás több szálon futott. A 12 éves áldozat személyazonosságát sikerült viszonylag gyorsan megállapítani. A szülei előző nap jelentették be az eltűnését. Több száz ember dolgozott az ügyön, kereste-kutatta a tanúkat. Végül eljutottak M. Lászlóhoz, aki egy hónap híján lett volna 18 éves, az anyjával élt. Tárgyi bizonyítékok szóltak ellene, és akadt egy tanú is, aki látta a társaságában az áldozatot. Kiderült az is, hogy I. Zs. korábban járt M. László lakásán, ahol vérnyomokat találtak. A fiatalember fajtalankodott a gyerekkel és hogy el ne árulja őt, örökre elnémította. A holttestet a fürdőszobában feldarabolta és egy bőröndben vitte a Duna partra. A gyilkost két nap alatt elfogták.

A panellakást jóval ár alatt egy fiatal házaspár vette meg. Örültek a szerencséjüknek, s csak később jutott a tudomásukra a hidegvérű mészárlás. Nem paráztak, nincsenek rémálmaik. A felújítást a fürdőszobával kezdték és a kádat rögtön kidobták. Tíz éve laknak a hírhedt helyen, soha semmi rossz nem történt velük.

Lebontották a villát

2000 márciusában Lázár Zsolt egy kábeldarabbal fejbe verte az alvó Soproni Ágnest, majd megfojtotta. A felbujtó a színésznő fia volt. Petróczi Andrásnak az értékes budai ingatlanra fájt a foga. Az asszony feldarabolt testrészeit elásták a solymári erdőben. Egy év múlva tűz ütött ki a kétszintes lakatlan épületben, amelyet a téli hónapokban hajléktalanok vettek birtokban, a lángokat ők okozhatták. A házat azóta lebontották.

]]>
Tue, 03 Jul 2018 13:15:38 +0200 153438_101185
Isten patikája ölhet is http://ozvegyeknek.blogger.hu/2018/06/29/isten-patikaja-olhet-is Ájusnak nevezik a Dunántúlon az átható illatú vadfokhagymát. Az öregek szerint jót tesz a gyomornak és minden bélnyavalyára gyógyír. Az egyszerű ételt fejedelmivé varázsolja a zsenge tavaszi saláta. Erről beszélgetett egy rokkantnyugdíjas testvérpár, miközben az erdőben „medvehagymát” szedegettek.  Otthon megtisztították, leforrázták és salátaként tálalták. Az asszony kedvesen kínálta a hozzájuk betoppanó rokont is: „Kóstold meg, finom, ezt nem mérgezték permetlével!” Nem sokkal később mindketten fájlalni kezdték a hasukat, de azt hitték, másnapra elmúlik. Rosszul gondolták. A 37 éves Sz. L.-né és bátyja, a 46 éves O. I. másnap kínszenvedve elhalálozott.

A rokonból tanú lett a Marcali Rendőrkapitányságon, ahol államigazgatási eljárás során vizsgálták a testvérpár halálát:

- Engem is kínáltak a salátával a sógorék, de nekem gyanús volt a levél formája és fokhagymaillata sem volt. Mondtam is nekik: „Meg ne egyétek!”, de nem hallgattak rám. Másnap délután tértem haza a munkából, láttam ám, hogy a komaasszonyba hálni jár a lélek. Halottsápadt volt és remegett keze-lába, azonnal mentőt hívtam. Délután négy körül jutott eszembe, te jó ég, mi lehet a bátyóval, Imrével. Bedörömböltem az ajtón, alig hallottam a hangját. Egy pohár vizet kért, de mire odaértem, már nem élt.

A marcali kórház intenzív osztályának vezető főorvosa elmondta, hogy a nőbeteget kora délután hozták be a kórházba súlyos állapotban. Növényi mérgezés gyanúja állt fenn, s ezt a laboreredmények megerősítették. Gyomormosásra nem volt szükség, hiszen előzőleg többször hányt. Tüneti terápiában részesült, szerveinek működését próbálták stabilizálni. Mindezek ellenére a fiatalasszony hat órával később elhunyt.

Gyilkos csomorika és társai

A 2009-ben történt tragédia tanulságai nem vesztették aktualitásukat, azért sem, mert hazánkban évente ketten-hárman vesztik életüket növényi mérgezésben.

- Felnőtteknél ritkábban fordul elő, hogy tévedésből megesznek valamit. Egy kis hasmenés, hányinger, bőrirritáció miatt általában nem futnak orvoshoz. A gyermekeknél gyakoribb, hogy cukorkának nézik a színes bogyókat, virágokat - nyilatkozta az esetet követően dr. Zacher Gábor toxikológus. (Fotó: Wikipédia)

- A tünetek alapján feltehetően nem a gyöngyvirágot, hanem az őszi kikerics levelét tévesztették össze az ún. májusi hagymával. A liliomfélék családjába tartozó kikerics nevét a monda szerint Colchis városáról kapta, amely a méregkeverők hazája volt. Medea, a colchisi király leánya e növényt használta mérgei készítéséhez. A gyöngyvirág minden része ún. szívglikozidokat tartalmaz. Ha valaki a levelét, virágát vagy a szép piros termését fogyasztja, gyomor- és bélgörcsök, szívelégtelenség lehet a vége. A legtöbb kertben van ricinusbokor és tiszafa (utóbbi a piros bogyós). Egyetlen szem ricinusbabtól meghalhat egy négyéves kisgyermek. Hatóanyaga, a ricin akár biológiai fegyver is lehet. A pongyola pitypangot szinte mindenki ismeri. Tejnedve hányást, hasmenést, bőrgyulladást vált ki.

A gyomnövények közül a csattanó maszlag magját, vagy annak főzetét egyesek kábítószerként használják. Tudatzavart, hallucinációkat okoz. A szapora szívműködésbe, magas vérnyomásba egy egészséges, 14-15 év körüli kamasz belehalhat. Ugyanebbe a csoportba tartozik a bolondító beléndek. A gyilkos csomorika (fehér virágú) édes gyökere pedig a zellerrel összetéveszthető. Három grammnyi belőle akár halálos lehet. A mandragóra (jobb oldali kép) nevével az egyik Harry Potter könyvben is találkozhatunk.

Fontosnak ítélem, hogy a kirándulóknak, kertes házban lakó családoknak legyen növényhatározójuk. Nem kell botanikusnak lenniük ahhoz, hogy észrevegyék az ehető és a mérgező zöldfélék közötti hasonlóságot. Ilyenkor jobb nem kockáztatni!

Az Országos Kémiai Biztonsági Intézet igazgatója, dr. Bordás Imre az eset kapcsán elmondta, hogy a májusi gyöngyvirág levelének elfogyasztásakor a halál egy nap alatt beállhat, oka szívbénulás. Az őszi kikericsnél a második, harmadik napon keringési és légzéselégtelenség következtében veszítik el a beteget. Az igazgató beszámolt egy érdekes esetről is: a feleség nem volt otthon, a buzgó férj ebéddel akarta meglepni a családját. Az éléskamrában talált száraz babot és levest főzött belőle, amit a család jóízűen megevett. Hamar kiderült, hogy tarkababnak nézte az erősen mérgező ricinusbabot (a baloldai fotón a ricinus bokor, mellette a termése), amit a feleség vakond-űzésre tett félre. A családot megfigyelésre kórházba szállították. Várták az első tüneteket, de nem jelentkeztek. Kiderült, hogy 80 fokos hőnél 10 perc alatt elbomlik a hatóanyag - fejezte be Bordás doktor.

Ahogyan a legtöbb családban, nálunk is előfordultak kisebb-nagyobb "zöld" balesetek. Nekem a karomat égette össze a pasztinák zöldje, amikor napfényben a leveleit letördeltem, hogy a gyökere erősödjön.  A kislányom pedig 4 éves lehetett, amikor a kertben lelegelte a zöld földiepret és félelmetesen nagy csalánkiütések jöttek ki rajta. Anyukám szemét majd kimarta a vérehulló fecskefű szárának nedve, mert félre érthette a Maria Treben könyvében írtakat.

Mérgezések 2017-ben

Ismeretes, hogy a mérgezéses esetek bejelentését minisztériumi rendelet írja elő az orvosoknak, ille. egészségügyi intézményeknek. A toxikolóiai tájékoztató szolgálat adatai szerint a múlt évben mérgezés következtében hetvenegyen haltak meg. Az anyagcsoportok között az alkohol áll a lista élén, utána következnek a gyógyszerek, az ipari és háztartási anyagok, a kábítószerek és egyéb anyagok, végül a növényvédő szerek.  Gombáktól 142-en, növényektől 234-en betegedtek meg, halálesetet e két csoportnál tavaly nem regisztráltak.


]]>
Fri, 29 Jun 2018 07:23:04 +0200 153438_101179
Beszédes múmiák http://ozvegyeknek.blogger.hu/2018/06/21/beszedes-mumiak 1994-ben a váci Fehérek Templomának felújítása során befalazott kriptára bukkantak. A díszes koporsókban 265 halotti ruhába öltöztetett mumifikálódott holttestet találtak, amelyek több száz éve nyugodtak ott háborítatlanul. 1674 és 1838 között élt jórészt magyar, német, cseh-morva és szlovák származású váci polgárok.  Közülük 166 személy a plébániai halotti anyakönyvekből és koporsófeliratokból azonosítható, 99 személy ismeretlen. A tetemek a természettudományi múzeum embertani tárába kerültek, ahol a sokoldalú vizsgálatnak vetették alá. (A fotón Tridenti Rozália apáca)

Szikossy Ildikó antropológus múzeumi dolgozószobájában fogadott, amikor 18 múmiát időszaki kiállításon nézhettek meg a látogatók. A tudós kitért arra is, hogy az egykoron élt váci polgároknak nemcsupán a betegségeit, haláluk körülményeit, okait tanulmányozzák, hanem következtetéseket vonhatnak le a hétköznapi életükre is:

Simon Antal paptanár 36 évesen, 1808 augusztusában halt meg. Ő a siketnémáknak szóló első fonetikai kézikönyv szerzője. A halotti anyakönyv szerint vérhányás közepette halt meg, ami a tbc tipikus tünete. Feltehetően a meleg miatt, még aznap elhantolták.

Tridenti Rozália apáca 1798-ban hunyt el. Balkezéről hiányzik a gyűrűs és a kisujj. Halála után levágták, majd becsomagolva a lábához tették, de csak találgatni lehet, miért. Lehet, hogy örökül hagyta a gyűrűit, de nem tudták a kezéről lehúzni.

Borsodi Terézia gyermeket várt, amikor 1794-ben átadta a lelkét az Úrnak. Halála után méhéből kiemelték magzatát, hogy megkeresztelhessék. Ezután a koporsóban fekvő anyja mellére fektették gyermekét. A 17. századtól vannak arra utaló hiteles források, hogy magzat nem maradhatott keresztség nélkül. Olykor az anya hüvelyén keresztül fecskendeztek szenteltvizet a méhbe. Mindennél fontosabbnak tartották ugyanis az élő gyermek lelki üdvének megmentését és azt, hogy megkaphassa a keresztség szentségét.

Oláh Erzsébet testamentuma 1720. jún. 15. (részlet):
"Én, Oláh Örzsébet, mivelhogy az úristen az emberi életinek oly bizonas határt vetet, hogy azt senki el nem kerületi, tudván azért én is emberi halandóságomat, hogy ez árnyékvilágbúl, akiben mindenek csak múlandók és egy szempillantásban mindenek elenyisznek, hogy én is készületlenhül az világbúl ne múljak, még éltemben elmémmel bírván és senkitül nem kinszerítettetvén, tettem ily testamentalis disposotiot..."

Évekkel később ugyancsak a természettudományi múzeumban láthatta a közönség Arányi Lajos (1812-1887) orvos kisfiának bebalzsamozott testét.  A gyermek 1862-ben torokgyíkban (diftéria) hunyt el 5 évesen. Az apa 25 éven át, vagyis élete végéig őrizte halott kisfiát, majd a lelet az orvostörténeti múzeumba került. Arányi új eljárásokat dolgozott ki a holttestek konzerválására. Ő balzsamozta Wesselényi Miklós, Ferenc József és Erzsébet első lányának tetemét is.

A modern kori múmiák egyik példája Rosalia Lombardo (a jobb oldali képen), aki 1920-ban, kétévesen spanyolnáthában hunyt el. Édesapja kérésére egy vegyész a saját maga által összeállított vegyület vénába injekciózásával mesterségesen mumifikálta. Néhány nappal később  Salafia doktor is meghalt és a balzsamozó vegyület összetevőinek titkát magával vitte a sírba. 

A hónap végéig látható a fővárosban az emberi test felépítését bemutató BODY-kiállítás. A preparátumokat egy különleges, az orvostudományban használt technika, a plasztináció segítségével tartósították. Az eljárást Günther von Hagens dolgozta ki 1978-ban: a felhasznált maradványokból eltávolítják a vizet és a lipideket, ezek helyére szilikon polimert juttatnak.

Mintha csak aludna

Természetesen konzerválódott holttesteket találtak a világ különböző részein, egyebek között mocsaras vidékeken is. A legrégebbiek a Krisztus előtti korból valók. A folyamatot a cserzőanyagok és huminsavak idézik elő, amelyek megkeményítik a bőrt, és a csontokból kioldják a meszet. Ezért a lápi hullák csontjai hajlékonyak. A belső szervek elenyésznek, sokszor csak az erős bőr marad meg, így e tetemeket gyakran papírmúmiáknak nevezik.  A tollundi férfi a legszebb természetesen konzerválódott mocsári múmialelet, arca úgy hat, mintha csak aludna. A 40 év körüli férfi a korai vaskorban (Kr.e. 4. század) Skandináviában élt, kivégezték. Akasztott holtteste maradványaira, 1950-ben egy dániai tőzegmocsárban találtak rá.

Romolhatatlan szentek

Állítólag vannak olyan holttestek, amelyek ellenállnak a bomlás törvényeinek és balzsamozás nélkül is olyanok, mintha élnének. A legszebb romolhatatlan szent az 1879-ben Lourdes-ban eltemetett Szent Bernadett. 1925-ben a Saint-Gilgard kolostor templomában üvegkoporsóba helyezték, ahol ma is bárki megtekintheti.  A fekete-fehér képen Bernadette Soubirous 1863-ban.

Nincs ujjnyom

Az emberi holttest akár fél év alatt is mumifikálódhat. A BRFK rendkívüli halálesetekkel foglalkozó osztályának akkori vezetője tájékoztatott, hogy a fővárosban évente egy-két ilyen holttestre bukkannak. A mumifikálódási folyamat akkor indul be, ha azt a mikroklíma elősegíti. Az ép emberi test tömegének mintegy 10 százaléka marad meg. Az esetek többségében nincs szó bűncselekményről, de az azonosítást megnehezíti, hogy nincs ujjnyom, a ruházat nem árulkodó és senkinek sem hiányzott a szerencsétlen ember. Megesett, hogy az egyik Andrássy úti társasház pincéjében lomtalanítást végeztek. A lakók figyelmeztették a takarítókat, hogy ne ijedjenek meg a sarokba dobott emberformájú bábutól, csak színházi kellék. Nem az volt. A XI. kerületben pedig a távfűtő művek szerelőaknájában bukkantak egy férfira, aki a csövek melegében húzta meg magát télen, ott érte utol a végzete. Nála volt az igazolványa, így legalább azonosítani tudták.

]]>
Thu, 21 Jun 2018 06:12:17 +0200 153438_101177
Kurtizánok kliensei http://ozvegyeknek.blogger.hu/2018/06/15/orokzold-tema Miért járnak a pasik prostikhoz? (már aki…) Miért fizetnek az aktusért? - legutóbb egy  pszichiáter hat okot sorolt fel egy magazinban.  Lett belőle nagy purparlé, mert  szaktudását lazán felülírta férfiegoja. Ezt pedig abban nyilvánult meg, hogy a  jelenséget nemcsupán megértetni akarta, hanem elfogadtatni.

A doktor szerint a férfiak számára egyértelmű a kurvázás lélektana, bár ezt a nők soha nem fogják megérteni. Márpedig el kéne fogadni, hogy kurtizánok mindig voltak, vannak és lesznek. A leggyakoribb ok, ami miatt igénybe veszik a szolgáltatásaikat, mert otthon nem adják meg nekik, amit szeretnének. A kuncsaftok 70 százaléka családos ember és ritkán jutnak perverziójuk kiéléséhez. A férfi életében a két legfontosabb dolog a hatalom és a szex, s ha nem ő hordhatja otthon a nadrágot, nem érzi magát férfinak. Egy örömlány lealázásával voltaképp a kisebbségi komplexusát győzi le. Egyébként van, akit nem a vére hajt, csupán a kíváncsiság, na meg a változatosság - mondta a szakember.

Egy harcias amazon is tollat ragadott és a Nőkért Egyesület honlapján így reagált a pszichiáter véleményére: A prostituáltak is emberek, sőt legtöbbször áldozatok. Nem árucikkek és nem is wc-csészék, amikbe „tárat üríteni” járnak az „urak". „Nem voltál még prostival, és lapostetűd sem volt még? Nem is vagy igazi férfi!” – viccelődnek egymás között. Érdekes kedvtelés, amikor a férfi megvásárolt emberi lyukakat gyűjt a farka köré. Az ilyenek nem rendelkeznek sem megfelelő emberképpel, sem szexuális kultúrával. Arról nem beszélve, milyen erkölcsi alapokat épít az a társadalom, ahol egy szakember kijelentheti, hogy meg kell érteni, mi több el kell fogadni (!!!) egyesek vágyát a másik ember fizetett bántalmazására... A felsorolt okok arról árulkodnak, a férfi aberrált szex és hatalom iránti extra igénye és játékos passziói mind-mind megértendőbbek és támogatandóbbak, mint a nő emberi méltósághoz való elemi joga - jelentette ki a cikkíró.

Bizonyára sok igazság van a pro és kontra állításokban, nekem azonban úgy tűnik, mindketten a saját neműk védelmében emeltek szót. A magam részéről szerencsétlennek tartom azt, akinek fizetnie kell a testi örömökért és azt is, aki azt élvezi, ha ezért fizetnek neki.

A régi pesti bordélyházakról legendák keringenek, hangulatát megőrökítették jeles irodalmárok és festők is. Krúdy Gyula a "kakasos" házakban zajló buja életet ábrázolta A vörös postakocsi c. regényében. (Jobbra a múzsája, Pilisy Róza, akinek saját menő kuplerája volt.) Hunyadi Sándor: A vöröslámpás ház c. elbeszéléséből született Makk Károly: Egy erkölcsös éjszaka c. filmje. A kéjnők éjszakai élete Batthyány Gyula festő fantáziáját is megragadták, a legfelső kép az ő alkotása.

Az átkosban egyetlen költőt ihletett meg a Rákóczi téri "kobrabűvölők" sorsa. (A mai egyéni vállalkozó szexmunkások legfeljebb a NAV-ot ihletik meg.) Soós Zoltán "Dadogos Eta balladája"-ban a rendszert szembesíti azzal a hazugsággal, hogy "nálunk nincs prostitúció". Nagy botrányt kavartak a '80-as évek végén Dobray György dokumentumfilmjei, a pillangókról szóló a K és a K2.

A szexről is változik a felfogás, ma már nem tabutéma. Akad olyan nézet, miszerint ez is a szabadidő eltöltésének egyik módja, akár a színház vagy a mozi - eszerint nem kerítenek nagy feneket neki. Végül oda lyukadtak ki a kutatók, hogy egyre inkább elmosódik a határ az örömlányok és az ún. tisztességes nők között.  Nocsak! Mit jelenthet a kettő közötti határ elmosódása? Egyre erkölcsösebbek a kéjhölgyek, vagy az amatőrök kezdenek elkurvulni?


 

]]>
Fri, 15 Jun 2018 06:41:05 +0200 153438_101169
Honnan tudja a szotyi...? http://ozvegyeknek.blogger.hu/2018/06/08/honnan-tudja-a-szotyi A téli madáretetés hozamaként a kertben hol itt, hol ott keltek ki a napraforgómagvak. Az egyik tányért megcsipkedték a stiglicek és kilátszanak a szabályos körökben elhelyezkedő magocskák. Honnan tudja a szotyi, milyen sorrendben kell helyet foglalnia a virágtányéron? Utána olvastam és egyik ámulatból a másikba estem.

A természetben található szimmetria létrejöttének titkát évszázadokon át kutatták. Megfigyelték, hogy bizonyos sorrendben helyezkednek el egyes növények levelei, virágszirmai. Részarányosságokról van szó, nem szigorúan vett matematikai szabályszerűségekről, mégis bámulatos. A Tejútrendszer egy spirális galaxis. Spirálformát fedezhetünk fel a csigák héjain, a papagájok csőrén, és a macskák karmain is. A pók csaknem tökéletes kör alakú hálót fon. A méhek az építőanyaggal, vagyis a viasszal való takarékoskodás miatt választották a hatszögletű formát. A méhsejtek azonos térfogatú, minimális felszínű alakzatok…a példákat vég nélkül lehetne sorolni.

A materialisták szerint mindent a fizika és a kémia törvényei, illetve a tudatos irányítást nélkülöző, evolúciós folyamatok hoztak létre. Ezzel szemben az ateisták szent meggyőződése, a világot isten teremtette. Hát, le a kalappal előtte, jó matekos lehetett. A Fibonacci számsor egy matematikai fejlődési képlet: (0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, …) Ha az első két számot összeadjuk, annak összege megegyezik a harmadik számmal és így tovább a végtelenségig. Ahogy haladunk a magasabb számok felé az aktuális számot és a megelőző számot egymással elosztva megközelítőleg az aranymetszés számát (1,618)  kapjuk. A Fibonacci-sorozat és az aranymetszés aránya megtalálható a természetben, embereknél, állatoknál, sőt az időjárásban és a galaxisokban is. Állítólag ezek adják a természet, illetve a létezés vezérlőelvét.

Amikor egy növény új hajtást hoz, akkor minden alkalommal pontosan tudja, hogy mit kell tennie. Ha legutóbb három új levelet hozott, előtte pedig kettőt, akkor a következő új hajtásnál biztosan öt levelet fog hozni, ez a Fibonacci sorozatból következő törvény.

A napraforgó tányérján, a magok elrendeződésében egy jobbra forgó és egy balra forgó spirális csoport fut. Ha megszámoljuk a jobbra és balra forgó karok számát, felfedezhetjük, hogy azok nem egyformák, hanem két szomszédos Fibonacci számot adnak. Hasonló szabályszerűség mutatható ki a fenyőtobozok pikkelyein is.

Püthagorasz szerint a számok idősebbek a testnél, ezért nélkülük lehetetlen megérteni a rendet és a szépséget.

]]>
Fri, 08 Jun 2018 07:23:14 +0200 153438_101166
Varázslatos színek http://ozvegyeknek.blogger.hu/2018/06/01/varazslatos-szinek A tenger azúrkékje, a fák smagdzöld lombkoronái, az égbolt halványkékje, a búzamező aranysárgája, a virágok színkavalkádja… elképesztő színekben látjuk a világot.

Nehezen tudom felfogni, hogy amit látok, merő illúzió, ámbár nem mentes tudományos magyarázatoktól. A vörös rózsa nem vörös, valójában "semmilyen" színű. Én látom vörösnek.

Valaki egyszer azt mondta, hogy "színek nélkül a világ halott lenne”. Nem, csak élettelennek tűnne.

Csodálkozva olvasom, hogy a kék szemem sem kék. Sötétbarna pigment van a szivárványhártyában, fölötte vékony tejfehér réteg található, ezért látszik kéknek.

Az égbolt színét légköri fényszóródás okozza. Légkör nélkül az ég fekete lenne, csak a nap és a csillagok látszanának. A tenger színét a kék égbolt róla visszaverődő fénye, másrészt a víznek a kék színe adja. A virágok színpompája, a gyümölcsök színei számos szerves színezékből fakad. Az őszi levelek látványát az okozza, hogy a klorofill elbomlása után a domináns zöld helyett láthatóvá válnak a növényekben található egyéb színes vegyületek. A szivárvány varázslatos tüneménye nem más, mint a látható fény spektrumának színeiből álló fényív. A Nap sugarait az esőcseppek megtörik és belsejükből visszaverik, mint a prizmák vagy a lencsék. (A spektrum a színeire felbontott fényt, a „szivárványt” jelenti.)

A fény és a szín jelensége, összefüggése régóta foglalkoztatja az embert. Már az ókori indiai védikus szövegekben találunk utalást arra, hogy a fény több alapszínre bontható. Hosszú idő telt el, míg a 19. század elején eljutottak a feltételezésig, hogy az elektromágneses energia hullámként terjed és hogy a fény voltaképpen ennek az energiának egyik fajtája.

Miért látunk valamit zöldnek, pirosnak? Azért, mert azt a színt veri vissza,  a többit elnyeli. Tehát, akkor látunk valamit a zöld valamilyen árnyalatának, ha a látható fény 470-550 nm közötti hullámhossztartományt, pirosnak pedig akkor látjuk, ha a 620-760 nm közötti hullámhossztartományt veri vissza.

Felismerték a kapcsolatot a szemben megtalálható háromféle érzékelő (vörös, zöld, kék) és a színlátás között. Felfedezték, a fény spektrumának létezik az ember által nem látható, de érzékelhető folytatása a hullámhosszakban fölfelé (infravörös) és lefelé (ultraibolya). Az infravörös sugarak továbbítják a nap melegét a Földre. Jótékony hatással vannak az emberi szervezetre, míg az ibolyántúli, ultraibolya, vagy ultraviola sugárzás (röviden UV-sugárzás) bizonyos szint felett káros az egészségre.

A látásunk messze nem tökéletes. Főleg, ha azokhoz a madarakhoz hasonlítjuk, amely négyféle fotoreceptorral (vörös, zöld, kék, ultraibolya), a pillangók pedig ötféle különböző színérzékelő sejttel bírnak, így az ultraibolya tartományban is látnak, és jóval könnyebben megkülönböztetik egymástól a hasonló színeket. A nagy sáskarák áll az élen a 16 eltérő fotoreceptorával. Látószerve képes észlelni a körkörösen polarizált fényt is. Ezen kívül fél szemmel is képesek a térlátásra, és egymástól függetlenül tudják mozgatni szemeiket.

Ha valakiknek, hát a híres festőművészeknek sokat kellett tudniuk a fényről, a látásról, a színekről, a festékek színkeverési technikáiról. Leonardóról köztudott, hogy majdnem annyira foglalkoztatta a színekkel való kísérletezgetés, mint a valóságos művészeti alkotás.

Idővel a festők rájöttek, hogy bizonyos színek veszítenek erejükből, ha egymás mellé kerülnek. A színek tisztasága ugyanis az elrendezésüktől is függ. Kiderült az is, hogy a színek az emberi szemben is vegyülhetnek, nemcsak a palettán. „A fény felbontja a színeket, a levegő rezgése elmossa a szilárd körvonalakat, a felületen reflex-hatások vibrálnak. Ebből a látásmódból következett a sajátos impresszionista festéstechnika: a vásznon apró, tiszta színfoltokat raktak egymás mellé, amelyek megfelelő távolságból nézve optikailag keverednek, és a szemlélőben kiváltják a megfelelő színbenyomást”. Az impresszionisták elsősorban a fény festői voltak, az adott dolgokat úgy ábrázolták, ahogyan adott pillanatban látták.

]]>
Fri, 01 Jun 2018 07:54:02 +0200 153438_101165
Legyőzik a félelmet http://ozvegyeknek.blogger.hu/2018/05/25/egy-pilota-emlekere A műrepülés hőskorában meredek zuhanások, hirtelen emelkedések, "tűkanyarok" jelentették a show-t. A 20. század elején az egyik repülési hatóság nagy bölcsen kijelentette, hogy a 20 foknál meredekebb forduló egyet jelent az öngyilkossággal. A pilóták azonban minderre fittyet hánytak, hajmeresztő mutatványaikkal egymást szárnyalták túl. A francia Pégoud volt az első a világon, aki 1913. szept. 1-én repülés közben hátára fordította gépét.

Egy évszázad alatt óriási fejlődésen ment keresztül a motoros műrepülés. A légi akrobaták merészsége minden képzeletet felülmúl. A csúcsteljesítmények mögött az aerodinamika ismerete, kiszámíthatóság és iszonyú sok gyakorlás van. A legapróbb hiba végzetes.

Néhány éve Veres Zoltán műrepülő Európa-bajnokkal beszélgettem nem sokkal azután, hogy az Arab Emírségekben rendezett Világkupa-viadalon Guinness rekordot állított fel. Több mint négyszáz orsóval kápráztatta el a közönséget. Szenvedélyesen mesélt a manőver nehézségeiről: "nem haladhattam egy irányban, hiszen akkor a nézők lemaradtak volna a látványról. Minden ezer méter egyenes orsózás után vissza kellett fordulnom még pedig úgy, hogy a gép forgása ne szakadjon meg. Figyeltem a motorellenőrző műszereket, illetve a szél sodrását is folyamatosan korrigáltam, így maradhattam megfelelő pozícióban. 28 percig tartott ez az őrületes orsós rekord - mondta végezetül a pilóta.

A repülés szerelmeseinél a fellegek utáni vágy erősebb, mint a halálfélelem. 2014. márc.7-én Qatar Racing Club gáláján, az Al Khor repülőnapon Nádas Tamás műrepülő világbajnok gépe, egy fejjel lefelé végrehajtott gyakorlat közben lezuhant. A 44 éves sportoló életét vesztette.

]]>
Fri, 25 May 2018 07:59:54 +0200 153438_101159