Grafománia

Az írás valahogy mindig megtalált. Ez jelentette a kályhát, ahonnan elindultam...

Revolvermaps
www.idokep.hu

Hőtérkép

Üdvözöllek!

"Föltettem magamban, hogy bölcsességemben mindent megvizsgálok és kikutatok, ami az ég alatt történik... Láttam mindent, ami csak végbemegy a nap alatt, és kiderült: minden csak hiábavalóság és szélkergetés... Mindennek megvan az órája, és minden szándéknak a maga ideje az ég alatt: Van ideje a születésnek és a halálnak; ideje az ültetésnek és az ültetvény kiszedésének… Ekkor megértettem: nem tehet jobbat az ember, mint hogy örüljön és élvezze az életét".
/A Prédikátor könyve/

Feedek
Megosztás
Jelenlegi látogatók száma
ÁRFOLYAMOK
Legfrissebb hozzászólások
 • mizsima: @Eager: Nem feltétlenül beteg, de egészen biztos, hogy hibás konstrukció. A beteg az én fogalmaim szerint mást jelent. A betegnek fájdalmai vannak, és a betegség, többnyire gyógyítható. Ha nem, akkor felemészti a szervezetét meghal. De nem másoknak árt. Amiről te beszélsz, szerintem az nem betegség, hanem egy állapot. A fogyatékosság sem betegség. Az is egy állapot, amivel megtanul együtt élni az ember és ha jól csinálja, teljes értékű emberként él. Persze, a fogyatékosság fokától függően segítségre szorulnak...De bármennyire is kell segíteni őket, nem szeretik, ha nem tekintik egyenértékűnek másokkal.


  Hová lett Prédikátor?
  (2018-08-16 20:44:29)
  Hirhedt sorozatgyilkosok
 • Eager: @mizsima: Kellene, de nem tudjuk jelenlegi tudásunkkal. Én, ami eltér a normális emberi funkcióktól, azt betegségnek tekintem. Így mindenkit, aki képes emberi életet előre megfontoltan kioltani,min. élethosszigra büntetném.
  Ugyanígy az eltérő nemi identitású embereket is annak tartom, legyen az ókori római férfi vagy modern nő. (Már betegnek.). Lehet a toleranciám csökkent, de nem kedvelem a LMBTQ egyik fajtáját sem. De egyebekben nincs különösebb bajom velük, már ha nem kell végignéznem szexuális előjátékaikat az utcán.
  Minden ember, aki erőszakot és gyilkosságot követ el, legyen az épeszű vagy beteg, saját törvényem szerint, nem érdemli meg az életet.
  (2018-08-16 13:05:00)
  Hirhedt sorozatgyilkosok
 • mizsima: @Eager: Van olyan, akinek nincs honvágya. De annak otthona sincs.Olyan ez, mint az igaz barátság. Akinek sok barátja van, annak nincs egy sem. Az végtelenül magányos, mert csak felületes ismerősei vannak, nem barátok.
  Vannak olyan emberek, akik úgy gondolják, hogy az egész világ az otthonuk és bárhová is mennek, mindenhol van néhány barátjuk. Ilyen pl a nevelt fiam. Ő egy világpolgár, mindig úton van, mint a lószar, de valójában nincs otthona sehol sem. Itt élnek a testvérei, az apja, meg én is, de igazából semmivel sem jelentünk többet neki, mint azok akiket a vándorlásai során megismert. Van lakása, de albérlők laknak benne és bárhol van, mindig valakinek a vendégszeretetét élvezi. Van aki ezért felnéz rá, de olyan is van, aki lenézi miatta. Ami viszont lényeges, az a tény, hogy ő így boldog. Jövőre 50 éves, de igazából senkihez sem tartozik, a "tisztességes"munkát csak addig bírja elviselni, amíg föltétlen szükséges, aztán megy tovább. Nincs olyan pontja a világnak, ahol még nem járt volna.
  Mondom: Nem vagyunk egyformák...
  (2018-08-12 23:43:24)
  Gyógyír a honvágyra

Van humorod?

A hosszú élet és a jó párkapcsolat titka a humorérzék. Nevetni mindenen, amin csak lehet. Nekem abszurd helyzetekben különösen csiklandós ez az érzékem. Emiatt kerültem már kellemetlen szituációba, de nem tehetek róla. Minél jobban igyekszem visszatartani, annál biztosabb, hogy röhögő görcsöt kapok. Egyszer egy esküvőn vacsora előtt az örömapa pohárköszön- tőt mondott. A beszéd végén megemlékezett a nemrégiben elhunyt bátyjáról és azzal fejezte be, hogy „igyunk az egészségére”. Nyelvbotlás, nyilván azt akarta mondani, hogy igyunk a halott emlékére.Nekem több sem kellett, pukkadoztam. Gyorsan kiszaladtam a teremből.

Szerelmünk hajnalán gyakran jártunk moziba a kedvesemmel. Ez még a videó előtti korszak volt.  Tudta, hogy a vígjátékokat kedvelem. Egy alkalommal Filmmúzeumba vett jegyet, azt mondta, szenzációs film, olyan világsztárok játszanak benne, mint Marcello Mastroianni, Michel Piccoli, Ugo Tognazzi. Hozzátette, hogy fél órát állt érte sorban és rengeteget fogok rajta kacarászni. Meghívta a barátainkat is, egy konszolidált párt.

A nagy zabálás c. film eleinte kínos volt, aztán kezdett egyre elviselhetetlenebb lenni. Értelmiségi barátaink ficorogtak a székben, zavarukban gyakran köhécseltek. Én viszont teljesen kikészültem az ízléstelen, undorító mozitól. Eleinte azt hittem, hogy csak egy-két nézhetetlen jelenetről van szó, majd követi egy jobb epizód, de nem. A film elmondhatatlanul gusztustalan volt, rosszullét környékezett, ott akartam hagyni. A férjem viszont végig hahotázta és remekül mulatott. Hazafelé hajbakaptunk a „vizuális élményen”. Én felháborodva ócsároltam, ő továbbra is pártolta. A vitát azzal zárta, hogy nem értek a magas kultúrához, a filmművészethez különösen nem. Ha-ha! - ezen már nekem is nevetnem kellett.

Sok év telt el, megváltozott az életem, és a humorérzékem kissé megkopott. Így lett a mottóm: „Ha nem fognám fel tréfásan az életet, most sírnék.” Nem én találtam ki, hanem az egyik Hupikék törpikétől kölcsönöztem.

Törékeny szépség

Akik szépnek születtek, azokra a nap is szebben süt. Talán nem is tudják, milyen hihetetlenül szerencsések. Az élet minden területén jobbak az esélyeik, mint az átlagos a külsejűeknek, de az utóbbiaknál sincs minden veszve, különféle praktikákkal pótolhatják azt, amit a természet elmulasztott.

A szépek jobb jegyeket kapnak az iskolában, előbb kapnak állást, könnyebben találnak párra... Kimutatták, hogy még a bíróságokon is van megkülönböztetés az előnyös külsejű vádlottak javára.

A görög mitológiából ismert Narkisszosz alakja. Nem azért említem, hogy utaljak arra, a férfiak még a nőknél is hiúbbak. Az ifjú, amikor inni akart a folyó vizéből, meglátta saját tükörképét és azon nyomban magába szeretett. A csúnyák egyetlen előnye a szépekkel szemben, hogy őket talán nem, vagy kisebb eséllyel fenyegeti az önimádat.

Az emberek felismerték a megjelenés jelentőségét és mindent megtesznek azért, hogy jobban nézzenek ki. A szépségszalonokban ma már olyan eljárásokat – és olyan pénzekért - alkalmaznak, hogy leesik az állunk. A szépségipar mindent bevet, igénybe veszi a legújabb fizikai, kémiai, élettani kutatások eredményeit.

Ennek ellenére az érintetteknek kétségük se legyen afelől, hogy a szépség törékeny, a szilánkok súlyos önértékelési zavarokat kelthetnek. Akár egy baleset következtében hirtelen odalehet, idővel pedig amúgy is fakul.  A nők többsége harmincas évei vége felé szembesül azzal, hogy a bőre kezd veszíteni a rugalmasságából, feszességéből, megjelennek az első szarkalábak és ezek számának növekedésével egyre nő a pánik. Ajánlatos ideje korán lelkileg felkészülni arra, hogy a szépség számos előnye ellenére nem minden és nem tart örökké.

Fiatalon az átlagosnál talán kicsit jobban néztem ki, mégis csúnyának éreztem magam, egyáltalán nem éreztem jól magam a bőrömben. Ahogy öregedtem és csúnyultam, egyre inkább helyrebillent a lelki egyensúlyom. Megszabadultam a külsőségek és az elvárások kényszerétől. Hurráoptimizmus tölt el arra a gondolatra, hogy olyan ronda lehetek, amilyen csak akarok.

Fától az erdőt

Titokzatos ősi erő árad a famatuzsálemekből. Barázdált, repedezett kérgük, akár az öregember ráncai, ezernyi megpróbáltatásról, viszontagságról árulkodnak. A göcsörtös ágak sejtetni engedik, hogy nem mindig sikerült nyílegyenesen az ég felé törniük és zöld, dús lombot nevelni. Ragyogó napsütésben sétálgattunk vasárnap az ősz színeiben pompázó Zirci arborétumban.

Az 1700-as évek végéig a Bakony ősrengetege övezte Zircet és a ciszterci rendházhoz tartozó mintegy 20 hektár területet is. Lovkovszky Bálint tervei szerint nyiladékokkal bontották meg az erdőt. Itt kezdődött a díszfák, cserjék telepítése. 1773-ból származik az arborétum első térképe. Ugyancsak a XVIII. század második felében kezdődött a nem őshonos fajok betelepítése, azonban az állomány nagy részét ma is az őshonos fajok – bükk, magas kőris, kislevelű hárs, különböző tölgyek alkotják. Figyelemre méltó a fenyő- és a juhargyűjtemény is.

Megállok a park legöregebb fája előtt. Tekintetemmel alulról felfelé pásztázom, de nem látok a csúcsáig, ahhoz távolabbról kell megcsodálnom. Törzsének átmérője legalább öt méter. A A kocsányos tölgy tiszteletet parancsol a mintegy 400 esztendejével. Átvillan az agyamon, hogy mi minden történt az évszázadok alatt. Csemete korú lehetett, amikor hazánk a kor két legjelentősebb világbirodalmának hadszínterévé vált.

A háborgó lelkek, amilyen az enyém is, átmeneti nyugalomra lelnek ebben a varázslatos környezetben.

Vásár nap

A korombéli asszonyok vasárnap reggel templomba sietnek. Nem tudom, hogy csinálják, de déli harangszóra már az asztalon a gőzölgő ebéd. Kora délután a faluszéli temetőbe kerékpároznak, friss virágot visznek szeretteik sírjára. A pesti „gyüttment”, amilyen én vagyok, kihasználja a szép napsütéses időt. Felpattanok a drót szamárra, hátamon a zsákkal. A sarki boltban veszek sajtos rudat, menetközben megreggelizem. Lazán letekerek egy kilométert és már meg is érkezem a nagy piacra.

Igazi zsibvásár fillingje van, mindenféle szagok és illatok keverednek a levegőben. Száznál többen kóvályognak a bódék közötti szűk folyosókon. Hosszú sorok kígyóznak a büfék előtt. A sörpadon népes családok tömik magukba a tejfölös, fokhagymás lángost, a sült kolbászt, hurkát, és a hekket.

A zöldséges standoktól távolabb ruhahegyek között válogatnak a turizók. Amott békésen megférnek egymás mellett a portékáikat kínáló a kisebbségiek, az erdélyiek és a lomizók. A következő „utcában” kisállatokat kínálnak eladásra, kalickákban pintyek, papagájok. Velük szemben ketrecben rántani való élő kiscsirkék. Egy szürke nyuszinak csak a füle látszik ki a papírdobozból, a kosárból pedig kiscica feje kandikál ki.

A használt könyveknél megállok. Lenin összes művei keverednek a világirodalom remekeivel. Szinte ingyen adják, darabonként egységesen ötven forint. Gőz erővel válogatok és találok is néhány érdekesebb kötetet.

Nagy ponyván mindenféle rozsdás szerszámok között egy felfújt guminő. Az arra haladó férfiak pajzán megjegyzéseket tesznek. Árulnak légpuskát is, de nincs érdeklődő. A tömegben valaki talicskát tol, rajta egy hatalmas szarvas aggancs. Szívesen lefotóznám, de nem hiszem, hogy jó ötlet, így aztán megveszem amiért jöttem. A zsák téli krumplit feldobom a bringára és tépek haza, hogy valamit összedobjak ebédre.

Powered by Blogger.hu