Hajdanán minden európai fekete hajú volt. A szabad enciklopédiában azt olvasom, hogy Afrikából észak felé vándorló emberek genomjában (a szervezet örökítő információinak összessége) az évezredek során egyre több, az MC1R gént érintő változás halmozódott fel. A fehérjemolekula már nem funkcionált tökéletesen. A barna színű pigment nem tudott megtermelődni a bőrben, így kialakult az észak európaiakra jellemző világos bőr- és hajszín. A legtöbb erre irányuló következtetést a skandináv és az angolszász népek kutatásánál tudták levonni, akik halmozott mértékben hordozzák ezeket az eltéréseket az MC1R génjükön.

A legutolsó jégkorszakban a vadászó férfiaknak messzebbre kellett menni a zsákmányért. A tundrán több veszély leselkedett rájuk, ezért nőtt a halálozási arány a férfiak körében. A nőknek versenyezni kellett a pasik kegyeiért. Az evolúció során megjelent világos szín előnyhöz juttatta a szőke, kékszemű hajadonokat. 

Az előny nem sokáig tartott. Növényi és állati eredetű színezőanyagokat már használtak az őscsajszik is. Az ókori Egyiptomban a vörös színt hennából, a sárgát kamillából, a bíborszínt kosenilből állították elő. Ez utóbbi a dél-amerikai fügekaktuszon élősködő tetű. A rómaiaik több mint százféle hajfestékreceptet ismertek. Eleinte a szőke a prostituáltak hajszíne volt. A középkorban az egyház ellenezte, de a nők megtalálták a módját, hogy fokról-fokra, árnyalatonként változtassák a hajuk színét. A végén már senki nem emlékezett az eredetire.

I. Erzsébet idején Angliában népszerű volt a vörös szín, aminek eléréséhez sáfrány és kénpor keverékét használták. A királynőt is vörös hajkoronával láthatjuk a képeken. A 16. századi Olaszországban Tiziano Vecellio festményeinek hatására vált kedveltté a bronzvörös hajszín, amit - timsót, ként, szódát és rebarbarát is tartalmazó - festékkel igyekeztek utánozni. Egyes extrém receptek bort vagy éppen lóvizeletet is tartalmaztak.

Az 1800-as évek végén kezdett el terjedni a szőkítő hatású hidrogén-peroxid. Schueller francia kémikus 1907-ben kifejlesztett egy szintetikus hajfestéket, nem sokkal később megalapította a világ legnagyobb kozmetikai és szépségápolási cégének, a L’Oréalnak az elődjét.