Ájusnak nevezik a Dunántúlon az átható illatú vadfokhagymát. Az öregek szerint jót tesz a gyomornak és minden bélnyavalyára gyógyír. Az egyszerű ételt fejedelmivé varázsolja a zsenge tavaszi saláta. Erről beszélgetett egy rokkantnyugdíjas testvérpár, miközben az erdőben „medvehagymát” szedegettek.  Otthon megtisztították, leforrázták és salátaként tálalták. Az asszony kedvesen kínálta a hozzájuk betoppanó rokont is: „Kóstold meg, finom, ezt nem mérgezték permetlével!” Nem sokkal később mindketten fájlalni kezdték a hasukat, de azt hitték, másnapra elmúlik. Rosszul gondolták. A 37 éves Sz. L.-né és bátyja, a 46 éves O. I. másnap kínszenvedve elhalálozott.

A rokonból tanú lett a Marcali Rendőrkapitányságon, ahol államigazgatási eljárás során vizsgálták a testvérpár halálát:

- Engem is kínáltak a salátával a sógorék, de nekem gyanús volt a levél formája és fokhagymaillata sem volt. Mondtam is nekik: „Meg ne egyétek!”, de nem hallgattak rám. Másnap délután tértem haza a munkából, láttam ám, hogy a komaasszonyba hálni jár a lélek. Halottsápadt volt és remegett keze-lába, azonnal mentőt hívtam. Délután négy körül jutott eszembe, te jó ég, mi lehet a bátyóval, Imrével. Bedörömböltem az ajtón, alig hallottam a hangját. Egy pohár vizet kért, de mire odaértem, már nem élt.

A marcali kórház intenzív osztályának vezető főorvosa elmondta, hogy a nőbeteget kora délután hozták be a kórházba súlyos állapotban. Növényi mérgezés gyanúja állt fenn, s ezt a laboreredmények megerősítették. Gyomormosásra nem volt szükség, hiszen előzőleg többször hányt. Tüneti terápiában részesült, szerveinek működését próbálták stabilizálni. Mindezek ellenére a fiatalasszony hat órával később elhunyt.

Gyilkos csomorika és társai

A 2009-ben történt tragédia tanulságai nem vesztették aktualitásukat, azért sem, mert hazánkban évente ketten-hárman vesztik életüket növényi mérgezésben.

- Felnőtteknél ritkábban fordul elő, hogy tévedésből megesznek valamit. Egy kis hasmenés, hányinger, bőrirritáció miatt általában nem futnak orvoshoz. A gyermekeknél gyakoribb, hogy cukorkának nézik a színes bogyókat, virágokat - nyilatkozta az esetet követően dr. Zacher Gábor toxikológus. (Fotó: Wikipédia)

- A tünetek alapján feltehetően nem a gyöngyvirágot, hanem az őszi kikerics levelét tévesztették össze az ún. májusi hagymával. A liliomfélék családjába tartozó kikerics nevét a monda szerint Colchis városáról kapta, amely a méregkeverők hazája volt. Medea, a colchisi király leánya e növényt használta mérgei készítéséhez. A gyöngyvirág minden része ún. szívglikozidokat tartalmaz. Ha valaki a levelét, virágát vagy a szép piros termését fogyasztja, gyomor- és bélgörcsök, szívelégtelenség lehet a vége. A legtöbb kertben van ricinusbokor és tiszafa (utóbbi a piros bogyós). Egyetlen szem ricinusbabtól meghalhat egy négyéves kisgyermek. Hatóanyaga, a ricin akár biológiai fegyver is lehet. A pongyola pitypangot szinte mindenki ismeri. Tejnedve hányást, hasmenést, bőrgyulladást vált ki.

A gyomnövények közül a csattanó maszlag magját, vagy annak főzetét egyesek kábítószerként használják. Tudatzavart, hallucinációkat okoz. A szapora szívműködésbe, magas vérnyomásba egy egészséges, 14-15 év körüli kamasz belehalhat. Ugyanebbe a csoportba tartozik a bolondító beléndek. A gyilkos csomorika (fehér virágú) édes gyökere pedig a zellerrel összetéveszthető. Három grammnyi belőle akár halálos lehet. A mandragóra (jobb oldali kép) nevével az egyik Harry Potter könyvben is találkozhatunk.

Fontosnak ítélem, hogy a kirándulóknak, kertes házban lakó családoknak legyen növényhatározójuk. Nem kell botanikusnak lenniük ahhoz, hogy észrevegyék az ehető és a mérgező zöldfélék közötti hasonlóságot. Ilyenkor jobb nem kockáztatni!

Az Országos Kémiai Biztonsági Intézet igazgatója, dr. Bordás Imre az eset kapcsán elmondta, hogy a májusi gyöngyvirág levelének elfogyasztásakor a halál egy nap alatt beállhat, oka szívbénulás. Az őszi kikericsnél a második, harmadik napon keringési és légzéselégtelenség következtében veszítik el a beteget. Az igazgató beszámolt egy érdekes esetről is: a feleség nem volt otthon, a buzgó férj ebéddel akarta meglepni a családját. Az éléskamrában talált száraz babot és levest főzött belőle, amit a család jóízűen megevett. Hamar kiderült, hogy tarkababnak nézte az erősen mérgező ricinusbabot (a baloldai fotón a ricinus bokor, mellette a termése), amit a feleség vakond-űzésre tett félre. A családot megfigyelésre kórházba szállították. Várták az első tüneteket, de nem jelentkeztek. Kiderült, hogy 80 fokos hőnél 10 perc alatt elbomlik a hatóanyag - fejezte be Bordás doktor.

Ahogyan a legtöbb családban, nálunk is előfordultak kisebb-nagyobb "zöld" balesetek. Nekem a karomat égette össze a pasztinák zöldje, amikor napfényben a leveleit letördeltem, hogy a gyökere erősödjön.  A kislányom pedig 4 éves lehetett, amikor a kertben lelegelte a zöld földiepret és félelmetesen nagy csalánkiütések jöttek ki rajta. Anyukám szemét majd kimarta a vérehulló fecskefű szárának nedve, mert félre érthette a Maria Treben könyvében írtakat.

Mérgezések 2017-ben

Ismeretes, hogy a mérgezéses esetek bejelentését minisztériumi rendelet írja elő az orvosoknak, ille. egészségügyi intézményeknek. A toxikolóiai tájékoztató szolgálat adatai szerint a múlt évben mérgezés következtében hetvenegyen haltak meg. Az anyagcsoportok között az alkohol áll a lista élén, utána következnek a gyógyszerek, az ipari és háztartási anyagok, a kábítószerek és egyéb anyagok, végül a növényvédő szerek.  Gombáktól 142-en, növényektől 234-en betegedtek meg, halálesetet e két csoportnál tavaly nem regisztráltak.