Grafománia

Az írás valahogy mindig megtalált. Ez jelentette a kályhát, ahonnan elindultam...

Revolvermaps
www.idokep.hu

Hőtérkép

Üdvözöllek!

"Föltettem magamban, hogy bölcsességemben mindent megvizsgálok és kikutatok, ami az ég alatt történik... Láttam mindent, ami csak végbemegy a nap alatt, és kiderült: minden csak hiábavalóság és szélkergetés... Mindennek megvan az órája, és minden szándéknak a maga ideje az ég alatt: Van ideje a születésnek és a halálnak; ideje az ültetésnek és az ültetvény kiszedésének… Ekkor megértettem: nem tehet jobbat az ember, mint hogy örüljön és élvezze az életét".
/A Prédikátor könyve/

Feedek
Megosztás
Jelenlegi látogatók száma
ÁRFOLYAMOK
Legfrissebb hozzászólások
 • Prédikátor: @KŐRBEJÁRÓKA: Bánfi helyett vannak új kenceficék. Az Alpecin, dopping a hajnak, de vá.lasztható a hajbeültetés, hajbevarrás is.
  Főleg a németek voltak kreatívak és precízek, de ez a kereskedő a dupla nyerges bringájával rossz lóra tett.
  (2018-05-18 20:21:54)
  Ötletek a múltból
 • KŐRBEJÁRÓKA: Volt és talán még van is Bánfi hajszesz?! Hogy attól is visszanő az emberek haja.Az a biciklis dolog egy jópofa baromság, bár, ezek az emberek nagyon is komolyan vették a találmányaikat.
  (2018-05-18 18:57:17)
  Ötletek a múltból
 • Prédikátor: @mizsima: Ahogy mondják: lusta emberek viszik előre a világot. Apukád tévedett, a nők találták fel egyebek között a golyóálló mellényt, a mosogatógépet, az autó-ablaktörlőt, a körfűrészt... Pihent agyú lehetett a fűthető cipős pasi, sokat gályázhatott a szabadban.
  (2018-05-18 09:01:53)
  Ötletek a múltból

A melankólia anatómiája

A hangulat különös lelkiállapot, összefügg a vérmérséklettel és a személyiséggel. Más, mint az érzelem, bár van hasonlóság a kettő között. Sok esetben a körülöttünk zajló események, érzelmi hatások összegződnek és a hangulatunkat pozítiv vagy negatív irányba befolyásolják. A rossz kedv zavaró, ránk telepszik, mint a köd őszi reggelen. Olykor néhány óráig, máskor  több hétig is eltart. Legtöbbször hagyjuk, hogy elhatalmasodjon felettünk. Sőt magunk gerjesztjük a hangulatspirált, ami örvényszerűen lejjebb és lejjebb húz.  Észre sem vesszük, ez már nem hangulatzavar, hanem depresszió. A szakirodalom szerint az unipoláris depresszióban szenvedők a negatív érzelmekre fogékonyak.

A 17. században Robert Burton  "A melankólia anatómiája" c. művében azt írta:  "a melankólia olyan átmeneti érzelem, amely a legkisebb bú, bánat, szükséglet, betegség, baj, félelem, gyász, érzelem vagy az értelem megzavarásakor jelentkezik. A gond, az elégedetlenség kínt, unalmat és a lélek felzaklatását idézi elő. Mindez ellentétes a vidámsággal, az örömmel, a jókedvvel, az élvezettel. Helytelenül melankólikusnak hívjuk azt, ami unalmas, szomorú, savanyú, idomtalan, rosszakaratú, magányos vagy elégedetlen. Ezek hatása alól senki nem szabadulhat.  A melankólia ebben az értelemben a halandók egyik ismertetőjele. Nem tévesztendő össze az állandósult állapottal, amely komoly betegség."

Amikor rám tör a melankólia, teret engedek neki. Ha tehetem, félre vonulok, olyankor kerülöm a társaságot. Van amikor, hirtelen levonul, olyan, mint a nyári zápor. Képletesen szólva először dörög, villámlik, aztán zuhog végül elcsendesedik. Legtöbbször a kiadós sírás segít. Azt viszont nem hagyom, hogy tartósan befolyásolja a mindennapjaimat. Ez ellen komoly munícióm van, úgy mint: csoki/süti/fagyi, séta a Duna parti erdőben és utána egy pohár rubinvörös bor. És láss csodát, újra süt a nap.

Életelíxir

A tudomány régóta keresi a választ arra, hogy az öröm és a bánat hogyan befolyásolja az egészséget. Friedrich Hoffmann már 1740-ben orvosi értekezésében összefoglalta elődei tanításait, és összegezte az egészség fogalmát vallásos utalás nélkül. Hét tanácsa közül a harmadik: „vidám és nyugodt legyen a lelked, mert ez a hosszú élet és az egészség legfőbb biztosítéka”. Könnyű ezt mondani, merthogy az élet egyáltalán nem erről szól, legfeljebb, ha boldogságmorzsákhoz jutunk.

A tudósok a kiegyensúlyozott emberek vérében az átlagosnál magasabb szerotonin- és dopamin szintet találtak, ezért a boldogságot és az örömérzetet legfőképpen ennek a két vegyületnek tulajdonítják. Ezek az agyi ingerület átadásában játszanak szerepet. Feladatuk az idegsejtek közötti kapcsolatok elősegítése. A depressziósoknál azt tapasztalták, hogy e vegyületek koncentrációja alacsony. Remélhetően az okait is kutatják.

Korunk lelki pestise a költő-géniuszt, Nagy Lászlót sem kímélte. A Hiány c. versében így vallott kedélyállapotáról: „Fagyos kezeivel ölel át a csend, a magány, /Gondolataim ezerszer járja át kétely és talány./ Egyszer repülök, madárként szállok az égbe, /Majd sötét felhők taszítanak le a mélybe…”

Powered by Blogger.hu