Grafománia

Az írás valahogy mindig megtalált. Ez jelentette a kályhát, ahonnan elindultam...

Revolvermaps
www.idokep.hu

Hőtérkép

Üdvözöllek!

"Föltettem magamban, hogy bölcsességemben mindent megvizsgálok és kikutatok, ami az ég alatt történik... Láttam mindent, ami csak végbemegy a nap alatt, és kiderült: minden csak hiábavalóság és szélkergetés... Mindennek megvan az órája, és minden szándéknak a maga ideje az ég alatt: Van ideje a születésnek és a halálnak; ideje az ültetésnek és az ültetvény kiszedésének… Ekkor megértettem: nem tehet jobbat az ember, mint hogy örüljön és élvezze az életét".
/A Prédikátor könyve/

Feedek
Megosztás
Jelenlegi látogatók száma
ÁRFOLYAMOK
Legfrissebb hozzászólások
 • Prédikátor: @Eager: Már nem emlékszem, mi volt az ítélet és a neten se találtam erről infót. Talán felfüggesztetett börtönbüntetést kapott az üzemeltető. A halálbüntetés ennél az esetnél semmiképpen nem lenne releváns.
  (2018-10-20 15:03:26)
  A legendás bíró halála
 • Eager: Sajnos, az EU-ban tilos a halálbüntetés kirovása. Pedig igen sokan megérdemelnék, ahelyett, hogy életük végéig az ország tartsa el őket. Engem csak egyetlen dolog, bátortalanít el, nem rehabilitálható az, akin már végrehajtották. És sajnos a leggondosabb vizsgálat, az összes előírásnak való megfelelés, stb... mellet is történhet tévedés, no meg túlkapás is. Hasonló okok miatt ellenzem az eutanáziát is. Biztos vagyok benne, sok pénzre éhes örökös és becstelen orvos visszaélne vele.
  (2018-10-20 13:14:22)
  A legendás bíró halála
 • KŐRBEJÁRÓKA: @Prédikátor: Nem haragszom rájuk, van rokon és haver is aki rendőr. Akkoriban kicsit másabb volt minden. A gyerekcsínyeket is gyorsan még csírájában elfojtották. Attól még próbálkoztunk.
  (2018-10-14 06:33:37)
  Kihallgatás és a rendőri brutalitás

Van humorod?

A hosszú élet és a jó párkapcsolat titka a humorérzék. Nevetni mindenen, amin csak lehet. Nekem abszurd helyzetekben különösen csiklandós ez az érzékem. Emiatt kerültem már kellemetlen szituációba, de nem tehetek róla. Minél jobban igyekszem visszatartani, annál biztosabb, hogy röhögő görcsöt kapok. Egyszer egy esküvőn vacsora előtt az örömapa pohárköszöntőt mondott. A beszéd végén megemlékezett a nemrégiben elhunyt bátyjáról és azzal fejezte be, hogy „igyunk az egészségére”. (Nyelvbotlás, nyilván azt akarta mondani, hogy mennyire fájdalmas, hogy az elhunyt nem lehet közöttük.) Nekem több sem kellett, pukkadoztam, tört fel belőlem a nevetés, ezért gyorsan kiszaladtam a teremből.

Szerelmünk hajnalán gyakran jártunk moziba a kedvesemmel. Ez még a videó előtti korszak volt.  Tudta, hogy a vígjátékokat kedvelem. Egy alkalommal a Filmmúzeumba vett jegyet, azt mondta, szenzációs film, olyan világsztárok játszanak benne, mint Marcello Mastroianni, Michel Piccoli, Ugo Tognazzi. Hozzátette, hogy fél órát állt érte sorban és rengeteget fogok rajta kacarászni. Meghívta a barátainkat is, egy konszolidált párt.

A nagy zabálás c. film eleinte kínos volt, aztán kezdett egyre elviselhetetlenebb lenni. Értelmiségi barátaink ficorogtak a székben, zavarukban gyakran köhécseltek. Én viszont teljesen kikészültem az ízléstelen, undorító mozitól. Eleinte azt hittem, hogy csak egy-két nézhetetlen jelenetről van szó, majd követi egy jobb epizód, de nem. A film elmondhatatlanul gusztustalan volt, rosszullét környékezett, ott akartam hagyni. A férjem viszont végig hahotázta és remekül mulatott. Hazafelé hajbakaptunk a „vizuális élményen”. Én felháborodva ócsároltam, ő továbbra is pártolta. A vitát azzal zárta, hogy sznob vagyok, nem értek a magas kultúrához, a filmművészethez különösen nem. Ha-ha! - ezen már nekem is nevetnem kellett.

Sok év telt el, megváltozott az életem, és a humorérzékem kissé megkopott. Így lett a mottóm: „Ha nem fognám fel tréfásan az életet, most sírnék.” Nem én találtam ki, hanem az egyik Hupikék törpikétől kölcsönöztem.

A melankólia anatómiája

A hangulat különös lelkiállapot, összefügg a vérmérséklettel és a személyiséggel. Más, mint az érzelem, bár van hasonlóság a kettő között. Sok esetben a körülöttünk zajló események, érzelmi hatások összegződnek és a hangulatunkat pozítiv vagy negatív irányba befolyásolják. A rossz kedv zavaró, ránk telepszik, mint a köd őszi reggelen. Olykor néhány óráig, máskor  több hétig is eltart. Legtöbbször hagyjuk, hogy elhatalmasodjon felettünk. Sőt magunk gerjesztjük a hangulatspirált, ami örvényszerűen lejjebb és lejjebb húz.  Észre sem vesszük, ez már nem hangulatzavar, hanem depresszió. A szakirodalom szerint az unipoláris depresszióban szenvedők a negatív érzelmekre fogékonyak.

A 17. században Robert Burton  "A melankólia anatómiája" c. művében azt írta:  "a melankólia olyan átmeneti érzelem, amely a legkisebb bú, bánat, szükséglet, betegség, baj, félelem, gyász, érzelem vagy az értelem megzavarásakor jelentkezik. A gond, az elégedetlenség kínt, unalmat és a lélek felzaklatását idézi elő. Mindez ellentétes a vidámsággal, az örömmel, a jókedvvel, az élvezettel. Helytelenül melankólikusnak hívjuk azt, ami unalmas, szomorú, savanyú, idomtalan, rosszakaratú, magányos vagy elégedetlen. Ezek hatása alól senki nem szabadulhat.  A melankólia ebben az értelemben a halandók egyik ismertetőjele. Nem tévesztendő össze az állandósult állapottal, amely komoly betegség."

Amikor rám tör a melankólia, teret engedek neki. Ha tehetem, félre vonulok, olyankor kerülöm a társaságot. Van amikor, hirtelen levonul, olyan, mint a nyári zápor. Képletesen szólva először dörög, villámlik, aztán zuhog végül elcsendesedik. Legtöbbször a kiadós sírás segít. Azt viszont nem hagyom, hogy tartósan befolyásolja a mindennapjaimat. Ez ellen komoly munícióm van, úgy mint: csoki/süti/fagyi, séta a Duna parti erdőben és utána egy pohár rubinvörös bor. És láss csodát, újra süt a nap.

Életelíxir

A tudomány régóta keresi a választ arra, hogy az öröm és a bánat hogyan befolyásolja az egészséget. Friedrich Hoffmann már 1740-ben orvosi értekezésében összefoglalta elődei tanításait, és összegezte az egészség fogalmát vallásos utalás nélkül. Hét tanácsa közül a harmadik: „vidám és nyugodt legyen a lelked, mert ez a hosszú élet és az egészség legfőbb biztosítéka”. Könnyű ezt mondani, merthogy az élet egyáltalán nem erről szól, legfeljebb, ha boldogságmorzsákhoz jutunk.

A tudósok a kiegyensúlyozott emberek vérében az átlagosnál magasabb szerotonin- és dopamin szintet találtak, ezért a boldogságot és az örömérzetet legfőképpen ennek a két vegyületnek tulajdonítják. Ezek az agyi ingerület átadásában játszanak szerepet. Feladatuk az idegsejtek közötti kapcsolatok elősegítése. A depressziósoknál azt tapasztalták, hogy e vegyületek koncentrációja alacsony. Remélhetően az okait is kutatják.

Korunk lelki pestise a költő-géniuszt, Nagy Lászlót sem kímélte. A Hiány c. versében így vallott kedélyállapotáról: „Fagyos kezeivel ölel át a csend, a magány, /Gondolataim ezerszer járja át kétely és talány./ Egyszer repülök, madárként szállok az égbe, /Majd sötét felhők taszítanak le a mélybe…”

Powered by Blogger.hu