Grafománia

Az írás valahogy mindig megtalált. Ez jelentette a kályhát, ahonnan elindultam...

Revolvermaps
www.idokep.hu

Hőtérkép

Üdvözöllek!

"Föltettem magamban, hogy bölcsességemben mindent megvizsgálok és kikutatok, ami az ég alatt történik... Láttam mindent, ami csak végbemegy a nap alatt, és kiderült: minden csak hiábavalóság és szélkergetés... Mindennek megvan az órája, és minden szándéknak a maga ideje az ég alatt: Van ideje a születésnek és a halálnak; ideje az ültetésnek és az ültetvény kiszedésének… Ekkor megértettem: nem tehet jobbat az ember, mint hogy örüljön és élvezze az életét".
/A Prédikátor könyve/

Feedek
Megosztás
Jelenlegi látogatók száma
ÁRFOLYAMOK
Legfrissebb hozzászólások
 • Prédikátor: @Eager: Már nem emlékszem, mi volt az ítélet és a neten se találtam erről infót. Talán felfüggesztetett börtönbüntetést kapott az üzemeltető. A halálbüntetés ennél az esetnél semmiképpen nem lenne releváns.
  (2018-10-20 15:03:26)
  A legendás bíró halála
 • Eager: Sajnos, az EU-ban tilos a halálbüntetés kirovása. Pedig igen sokan megérdemelnék, ahelyett, hogy életük végéig az ország tartsa el őket. Engem csak egyetlen dolog, bátortalanít el, nem rehabilitálható az, akin már végrehajtották. És sajnos a leggondosabb vizsgálat, az összes előírásnak való megfelelés, stb... mellet is történhet tévedés, no meg túlkapás is. Hasonló okok miatt ellenzem az eutanáziát is. Biztos vagyok benne, sok pénzre éhes örökös és becstelen orvos visszaélne vele.
  (2018-10-20 13:14:22)
  A legendás bíró halála
 • KŐRBEJÁRÓKA: @Prédikátor: Nem haragszom rájuk, van rokon és haver is aki rendőr. Akkoriban kicsit másabb volt minden. A gyerekcsínyeket is gyorsan még csírájában elfojtották. Attól még próbálkoztunk.
  (2018-10-14 06:33:37)
  Kihallgatás és a rendőri brutalitás

Imádkozó sáska

Tévedés ne essék, ez nem valami szexuális pozitúra, kung-fu a javából. A harci stílus a rovar mozgására emlékeztet. Kipróbáltam, nekem nem állt jól. Nem is ez a lényeg, hanem elegendő öt-tíz másodperc, hogy harcképtelenné tedd az ellenfelet. Lényegesebb, nem erő, hanem technika kell hozzá! Íme, egy tanmese, hogy meggyőzzelek: a kínai Csintao városában a piaci kofák életét megkeserítették a tolvajok. Főleg az öregebbek voltak tehetetlenek. A szemük láttára dézsmálták áruikat a fürge prédálók. A legidősebb kofát szinte minden nap meglopták. Egy napon az anyó eltűnt a piacról, már halálhírét keltették a szomszédai. Egy hónap múlva viszont hirtelen előkerült a mama, és mintha mi sem történt volna, kipakolta gyümölcskosarát. Nemsokára megjelent a színen a lejmoló, és narancsokkal próbált fizetés nélkül meglépni. Meglepetésre a 80 év körüli néni egy villámgyors mozdulattal kitekerte a csuklóját,a földre rántotta, és visszaszerezte a narancsokat.

A mesét a néhai kínai Zhang Wan fu nagymester adta közre, amikor 76 éves korában magyar kommandósoknak tartott edzéseket. Elmondta, hogy az igazi harcművészről pillanatok alatt kiderül a technikai erőfölény. Néha ez is elég, hogy az ellenfél megfutamodjon. A technika lényege, hogy a test idegpályáinak ismerete alapján ütést mérnek az érzékeny pontokra. De lehet az nyomás, szorítás, rúgás is, amitől a támadó végképp elveszti harci kedvét.

Az imádkozó sáska elülső lábait úgy tartja, ahogyan az imára kulcsolt kezeket szokás tartani, ez a Kung-Fu stílus a legnagyobb tiszteletnek örvend az egész kínai harcművészetben. 340 évvel ezelőtt Wang Lang mester fejlesztette ki. Három fő kategóriát hozott létre: az első a Peng Pu, amely az ellenfél megütését és egyensúlyvesztésbe való húzását jelenti. A második a Lan Tseh, amely az ellenfél erejének felhasználása, visszafogása vagy csökkentése. A harmadik a Pa Tsou, amely a kegyelemdöfés, a nyolc könyöktámadás.

Az "öregezők" szerint az ideális áldozat nem hall, alig lát, mozgásában korlátozott, ja és aranybánya a lakása. Utóbbi nehezen feltételezhető magyar kisnyugdíjasról. Az se jellemző rájuk, hogy önvédelmi fogásokkal szerelnék le a támadót. A kigyúrt fickó nem válogatós, akár a hallókészüléket is kitépi a papa füléből.  A téma véresen komoly, de néha nevetséges ötletek születnek: szerezz be egy bődületes hangú szirénát, akár Paksról és szereld a tető elérhetetlen pontjára. Világosíts fel a szomszédaidat, hogy hívják a zsarukat, ha megszólal. A kapcsolóját pedig mindig hordd magaddal. Éjjel jön a rabló, mászik a létrán, bekapcsolód a szirénát. A betörő ijedtében leesik a létráról és nyakát töri. Legyen B-terved, ha mégse.

Elfogyott a kajapénz

Nagyanyáink tudták, hogyan vészeljék át az ínséges időket. Temérdek túlélési praktikát ismertek, nem véletlenül terjedt el a mondás, hogy "szegények vagyunk, de jól élünk". Kár, hogy az okosságok java feledésbe merült. Igaz, a mai világban, ahol mindenki rohan, ahol a természet adományait már leraboltuk, nem biztos, hogy hasznát vennénk a régi trükköknek. Magunknak kell a kitalálni azokat az ötleteket, amik átsegítenek egy-egy nehezebb időszakon.

Egy ügyes háziasszony - időkorlátok mellett is - csodákra képes. Első szabály: töltsd fel az "éléskamrát" a legfontosabb alapélelmiszerekkel, amikor még van miből!  Lakótelepi lakásban ez persze másként működik, mint a családi házban. (Mondanom sem kell, hogy a leárazásokat érdemes figyelemmel kísérni.) Liszt, pirospaprika, cukor, rizs, búzadara, zsemlemorzsa, tészta, hüvelyesek - mindent légmentesen zárható üvegben, dobozban tárolj! Olaj, vagy zsír is mindig legyen otthon! Szombat délelőtt családi programnak is remek a piac. Ott kapható friss és viszonylag olcsó gyümölcs és zöldség.

Ősszel, amikor kiszedik a földből a zöldséget, akkor a legolcsóbb, de az otthon tárolt, kissé megfonnyadt sárgarépát, fehérrépát, zellert... is hasznosítom, pillanatok alatt lereszelem. Teszek hozzá, apróra vágott kápia paprikát. Rétegesen üvegbe rakom és meghintem sóval, se többet, se kevesebbet, mint amennyitől eláll. A tetejét ujjnyi olajjal felöntöm. A felbontottat hütőben tárolom. Négy-öt kisebb üveggel egész télre elég, és kevesebb vegetát, leveskockát használok, ami tele van mindenféle mesterséges vacakkal. A petrezselymet, zellerlevelet, lestyánt, kakukkfüvet, rozmaringot, kaprot sötét szellős helyen szárítom és csak felhasználás előtt morzsolom össze, de fagyasztva is kiváló. Akinek több ideje van és van kamrája, annak érdemes télire lecsót eltenni. Nálunk ez mindig a nagymamák dolga volt. Anyukám paradicsomlét is befőzött, a hozzávaló a kertben termett. Nyugdíjasként próbálkoztam először a lecsóval, mivel az unokám kedvenc étele. Üvegenként 150-200 forintból ki lehet hozni és télen csak melegíteni kell. Minden évben 20 üveggel rakok el, két adagban főzöm be, hogy ne legyen túl fárasztó. Arra figyelek, hogy a paprika és a paradicsom hibátlan és érett legyen. A téli pörköltet is megbolondítja egy kis nyári lecsó.

A télálló hagymát és krumplit októberben ajánlatos megvenni. A vízóra-aknában tárolom, kartondobozban. Az alja ne érintkezzen a földdel, kapjon alulról is levegőt. Tél közepén 200 Ft-ért mérték a burgonya kilóját, én 80 forintért vettem az őstermelőnél, apróbb, de hibátlan és jó ízű volt. Időnként át kellett vizsgálni, a romlásnak indult szemeket kiválogatni.

A fagyasztóban mindig kell lennie egy rekesz húsnak, amit változatosan lehet összeállítani. Nem kell mindenhez csirkemell-filét használni. Mindent konyhakszen fagyasztok le. A rizseshúsnak való kacsa-, ille. libanyak a frigóból egyenesen mehet a kuktába. A jó minőségű csirke farr-hátat sem vetem meg, a bőrét szintén lenyúzom, és a darabokat átlósan ketté vágom. Az aprólékból isteni leveseket lehet főzni, egy kis máj- vagy grizgaluskával. Jöhet utána a palacsinta, vagy a sajtos-krumplis pogácsa. Olyan méretűre készítem el a húsokat, hogy a fagyasztóból egyenesen a lábasba tehessem, nem kell a kiolvadásra várni, pláne nem a mikróban olvasztgatni.

Semmi nem mehet kárba! Van egy   almafám, a gyümölcse zamatos. Mivel nem permetezem, némelyik kukacos.   Kivágtam a hibás részeket, a javát lereszeltem, nagyobb befőttes üvegbe raktam,  egészen  kevés cukorral. Télen elővettem,  hogy sütök fahéjas almás pitét.  Meglepetésemre almaecet  lett belőle. Sebaj, salátákban isteni.

Természetesen minden családnak más-más az igénye és a lehetősége.Az a lényeg, hogy akkor kell gondolni az ínséges időkre, amikor van miből tartalékolni és felejtsd el a Providentet örökre!

Powered by Blogger.hu