Grafománia

Az írás valahogy mindig megtalált. Ez jelentette a kályhát, ahonnan elindultam...

Revolvermaps
www.idokep.hu

Hőtérkép

Üdvözöllek!

"Föltettem magamban, hogy bölcsességemben mindent megvizsgálok és kikutatok, ami az ég alatt történik... Láttam mindent, ami csak végbemegy a nap alatt, és kiderült: minden csak hiábavalóság és szélkergetés... Mindennek megvan az órája, és minden szándéknak a maga ideje az ég alatt: Van ideje a születésnek és a halálnak; ideje az ültetésnek és az ültetvény kiszedésének… Ekkor megértettem: nem tehet jobbat az ember, mint hogy örüljön és élvezze az életét".
/A Prédikátor könyve/

Feedek
Megosztás
Jelenlegi látogatók száma
ÁRFOLYAMOK
Legfrissebb hozzászólások
 • Eager: Nagyon kedves könyv és a céljával maximálisan egyet értek. Nézzétek meg a klasszikus meséket, kész horror, a maiak szintén, és a filmek is nagyon ott vannak.
  (2018-07-16 18:13:21)
  Tündérek vér nélkül
 • Prédikátor: @mizsima: Igazad van, lesz időd beszerezni.
  (2018-07-16 08:31:38)
  Tündérek vér nélkül
 • mizsima: @Prédikátor: Sajnos, ez a könyv sehol sem kapható. De nem baj, ez úgyis 5-6 éves korosztálynak szól.Addig míg az én meg sem született unokám belép ebbe a korba, talán lesz már belőle antikváriumban is. :) Mindenesetre felírtam, majd keresem még.
  (2018-07-15 13:24:14)
  Tündérek vér nélkül

Imádkozó sáska

Tévedés ne essék, ez nem valami szexuális pozitúra. Kung-fu a javából. A harci stílus a rovar mozgására emlékeztet. Kipróbáltam, nekem nem állt jól. Nem is ez a lényeg, hanem elegendő öt-tíz másodperc, hogy harcképtelenné tedd az ellenfelet. Lényegesebb, nem erő, hanem technika kell hozzá! Íme, egy tanmese, hogy meggyőzzelek: a kínai Csintao városában a piaci kofák életét megkeserítették a tolvajok. Főleg az öregebbek voltak tehetetlenek. A szemük láttára dézsmálták áruikat a fürge prédálók. A legidősebb kofát szinte minden nap meglopták. Egy napon az anyó eltűnt a piacról, már halálhírét keltették a szomszédai. Egy hónap múlva viszont hirtelen előkerült a mama, és mintha mi sem történt volna, kipakolta gyümölcskosarát. Nemsokára megjelent a színen a lejmoló, és narancsokkal próbált fizetés nélkül meglépni. Meglepetésre a 80 év körüli néni egy villámgyors mozdulattal kitekerte a csuklóját és a földre rántotta, visszaszerezte a narancsokat.

A mesét a néhai kínai Zhang Wan fu nagymester adta közre, amikor 76 éves korában magyar kommandósoknak tartott edzéseket. Elmondta, hogy az igazi harcművészről pillanatok alatt kiderül a technikai erőfölény. Néha ez is elég, hogy az ellenfél megfutamodjon. A technika lényege, hogy a test idegpályáinak ismerete alapján ütést mérnek az érzékeny pontokra. De lehet az nyomás, szorítás, rúgás is, amitől a támadó végképp elveszti harci kedvét.

Az "öregezők" szerint az ideális áldozat nem hall, alig lát, mozgásában korlátozott, ja és aranybánya a lakása. Ez utóbbi nehezen feltételezhető a magyar kisnyugdíjasról. A kigyúrt életerős fickó nem válogatós, kitépi a papa füléből a hallókészüléket is.

Sokan törik a fejüket, hogyan védhetnék meg magukat. A téma véresen komoly, de néha nevetséges ötletek születnek: szerezz be egy bődületes hangú szirénát, akár Paksról és szereld a tető elérhetetlen pontjára. Világosíts fel a szomszédaidat, hogy hívják a zsarukat, ha megszólal. A kapcsolóját pedig mindig hordd magaddal. Éjjel jön a rabló, mászik a létrán, bekapcsolód a szirénát. A betörő ijedtében leesik a létráról és nyakát töri. Ez is mese, de a kínai jobban tetszett. 

Elfogyott a kajapénz

Nagyanyáink tudták, hogyan vészeljék át az ínséges időket. Temérdek túlélési praktikát ismertek, nem véletlenül terjedt el a mondás, hogy "szegények vagyunk, de jól élünk". Kár hogy az okosságok java feledésbe merült. Igaz, a mai világban, ahol mindenki rohan, ahol a természet adományait már leraboltuk, nem biztos, hogy hasznát vennénk a régi trükköknek. Magunknak kell a kitalálni azokat az ötleteket, amik átsegítenek egy-egy nehezebb időszakon.

Egy ügyes háziasszony időkorlátok mellett is csodákra képes. Első szabály, hogy a hónap elején, amikor még van a kosztpénzből, töltsd fel az "éléskamrát" alapélelmiszerekkel. Lakótelepi lakásban ez persze másként működik, mint családi házban. Liszt, pirospaprika, cukor, rizs, búzadara, zsemlemorzsa - mindent légmentesen zárható üvegben, dobozban tárolj. Olaj, vagy zsír is mindig legyen otthon. Szombat délelőtt családi programnak is remek a piac. Ott kapható friss és olcsó gyümölcs és zöldség.

Ősszel, amikor kiszedik a földből a zellert, répát, karalábét... , szinte ingyen megkapod, de az otthon tárolt kissé megfonnyadt zöldségeket is hasznosítom, pillanatok alatt lereszelem. Teszek hozzá apróra vágott kápia paprikát. Rétegesen üvegbe rakom és meghintem sóval, se többet, se kevesebbet, mint amennyitől eláll. A tetejét olajjal leöntöm. A felbontottat hütőben tárolom. Négy-öt üveggel egész télre elég, és kevesebb vegetát és leveskockát használok, ami tele van mindenféle mesterséges vacakkal. A zeller szárát, a lestyánt, a kakukkfüvet, a kaprot sötét szellős helyen szárítom és csak felhasználás előtt morzsolom össze.

A télálló hagymát és krumplit októberben ajánlatos megvenni. A vízóra-aknában tárolom, kartondobozban. Az alja ne érintkezzen a földdel, kapjon alulról is levegőt. Tavaly nagyon bevált. Tél közepén 200 Ft-ért mérték a burgonya kilóját. Én 80 forintért vettem az őstermelőnél, nem óriás, de jó ízű volt. Időnként át kellett vizsgálni, a romlásnak indult szemeket kiválogatni. A fagyasztóban kell lennie húsnak, amit változatosan lehet összeállítani. Nem kell mindenhez csirkemell filét használni. Konyhakészen tárolom a rizseshúsnak való kacsa, vagy libanyakat. A bőrét lenyúzom és feldarabolom. A jó minőségű csirke farr hátat sem vetem meg, a bőrét szintén lenyúzom, és felaprítom. Az aprólékból isteni zöldséglevest lehet főzni, egy kis máj- vagy grizgaluskával. Jöhet utána a palacsinta, vagy a sajtos-krumplis pogácsa. Olyan méretűre készítem el a húsokat, hogy a fagyasztóból egyenesen a lábasba tehessem, nem kell a kiolvadásra várni, pláne nem a mikróban olvasztgatni.

Természetesen minden családnak más-más az igénye és a lehetősége. Az a lényeg, hogy akkor kell gondolni az ínséges időkre, amikor van miből tartalékolni.

Powered by Blogger.hu