Grafománia

Az írás valahogy mindig megtalált. Ez jelentette a kályhát, ahonnan elindultam...

Revolvermaps
www.idokep.hu

Hőtérkép

Üdvözöllek!

"Föltettem magamban, hogy bölcsességemben mindent megvizsgálok és kikutatok, ami az ég alatt történik... Láttam mindent, ami csak végbemegy a nap alatt, és kiderült: minden csak hiábavalóság és szélkergetés... Mindennek megvan az órája, és minden szándéknak a maga ideje az ég alatt: Van ideje a születésnek és a halálnak; ideje az ültetésnek és az ültetvény kiszedésének… Ekkor megértettem: nem tehet jobbat az ember, mint hogy örüljön és élvezze az életét".
/A Prédikátor könyve/

Feedek
Megosztás
Jelenlegi látogatók száma
ÁRFOLYAMOK
Legfrissebb hozzászólások
 • Prédikátor: @Eager: Már nem emlékszem, mi volt az ítélet és a neten se találtam erről infót. Talán felfüggesztetett börtönbüntetést kapott az üzemeltető. A halálbüntetés ennél az esetnél semmiképpen nem lenne releváns.
  (2018-10-20 15:03:26)
  A legendás bíró halála
 • Eager: Sajnos, az EU-ban tilos a halálbüntetés kirovása. Pedig igen sokan megérdemelnék, ahelyett, hogy életük végéig az ország tartsa el őket. Engem csak egyetlen dolog, bátortalanít el, nem rehabilitálható az, akin már végrehajtották. És sajnos a leggondosabb vizsgálat, az összes előírásnak való megfelelés, stb... mellet is történhet tévedés, no meg túlkapás is. Hasonló okok miatt ellenzem az eutanáziát is. Biztos vagyok benne, sok pénzre éhes örökös és becstelen orvos visszaélne vele.
  (2018-10-20 13:14:22)
  A legendás bíró halála
 • KŐRBEJÁRÓKA: @Prédikátor: Nem haragszom rájuk, van rokon és haver is aki rendőr. Akkoriban kicsit másabb volt minden. A gyerekcsínyeket is gyorsan még csírájában elfojtották. Attól még próbálkoztunk.
  (2018-10-14 06:33:37)
  Kihallgatás és a rendőri brutalitás

Pfilf néni kinyomozta

Az ismert raliversenyző, Pfilf Csaba 2001-ben gyilkosság áldozata lett. Sokan azt hitték, az édesanyja beleőrült fájdalmába, amikor a bíróságon azzal vagdalózott, hogy majd ő börtönbe juttatja a gyilkost, ha a hatóság erre képtelen. Mindenki legnagyobb meglepetésére az idős asszony évekkel később beváltotta ígéretét. Komlói otthonában fogadott, amikor első körben a vádlottat bizonyítékok hiányában felmentette a bíróság.
– A fiam kiskorától fogva rajongott az autókért. Tehetséges volt és sikeres. Rendszeresen indult a Mecsek ralin. Egy cross versenyen ismerkedtek meg Robival, ő lett a navigátora. Beférkőzött a fiam bizalmába és rávette, hogy alakítsanak közös bétét bútorgyártásra. Annak a gazembernek ugyanis asztalos a szakmája. Csaba barátságból belement. Robi bejárt hozzánk, gyakran ebédelt nálunk. Irigyelte a fiamat, ez lehetett az oka, hogy az életére tört.

Szeptember 28-át sosem felejtem el. Csaba pénteken reggel 6 órakor elment itthonról és akkor láttam utoljára. Nem sokkal később "csak úgy" megszólalt a riasztó, még most is a fülemben cseng a kísérteties hangja. Pontosan tudom, hogy a fiam a halála előtt merre járt. Innen Pécsre ment a szervizbe, utána a szerelőhöz autóztak Robi testvérével. Lacit kitette 10 órakor Magyarszéken. A férfit a bűntény előtti időben Komlón látták, gyanítom, hogy nem véletlen. Utólag megtudtam azt is, hogy a két fivér, alvilági figurák. Csaba közben bement az asztalos műhely egyik bejáratán, amelynél kutyás őr posztolt. Későbbi gyilkosa egy másik ajtónál, a fák takarásában megrendezte a betörést. Egyébként az irodából céges pénz is eltűnt, nem tudni, hogy néhány százezer vagy több millió. Csaba kihajtott és mielőtt a főútra ért volna, Robi felhívta telefonon, hogy 13 órakor lesz egy megbeszélése Pécsett, jöjjön vissza a bt. papírjaiért. A kisfiam visszament az okmányokért, az egyik bejárat közelében megállt. Nyitva hagyta a Ducato ajtaját, annyira sietett, hogy a motort sem állította le. Bement, de onnan élve nem jött ki. A szponzora beszélt vele utoljára. Percek múlva ismét hívta, de már nem volt elérhető. Az irodában leütötték egy feszítővassal. A boncolás megállapította, hogy az ütéstől Csaba földre zuhant, ezt követően brutális kegyetlenséggel szétverték a koponyáját. Olyan ütéseket kapott, hogy szétzúzódott a gégéje és a nyelőcsöve, összetörtek a bordái. Nem halt meg azonnal, egy órán keresztül szenvedett. Rajtam kívül két gyermeke siratja – tette hozzá Erzsike.
- Nem szabadul tőlem a fia gyilkosa. Még a börtönben is meglátogattam. Elmondani nem tudom, mit éreztem, amikor elengedték és utána 12 milliós kártérítést követelt. Persze, hogy elégedetlen voltam a rendőrségi nyomozással, hogy nem találtak elegendő bizonyítékot a tettes bezárására. Kérdőre vontam a rendőröket, hogy mit végeztek és mennyire voltak felületesek - fejezte be az édesanya.

Évekkel később az újságból tudtam meg, hogy 2007-ben újra indult a nyomozás az anya új bizonyítékok birtokába jutott. A megyei bíróság H. Róbertet nem jogerősen életfogytiglanra ítélte, ami ellen aztán fellebbezett. Az Ítélőtábla pedig 13 év 6 hónap fegyházra enyhítette jogerősen a büntetését, mert a bíró nem találta bizonyíthatónak, hogy előre kitervelten és különösen kegyetlenül követte el tettét.

Vallomások

Cirka másfél évezrede élt egy szent ember Afrika római provinciájában. Nem született szentnek, fiatalon kicsapongóan élt. Így írt ezekről az évekről: „Mi volt legnagyobb élvezetem? Szerelmet adni, szerelmet kapni. De engem nem elégített ki a lélek vonzódása a lélekhez: a barátság ragyogó birodalma. Mámoros gőzök szálltak folyton testi vágyaim mocsarából és ifjú erőm forrásaiból, és úgy ködbe, homályba burkolták szívemet, hogy nem tudott különbséget tenni a szeretet csendes derűje és fajtalan kívánkozás sötétsége között.”

Ágoston feltárta bűneit, azt sem hallgatta el, hogy még templomban is voltak parázna gondolatai. Talán ő lehetett az első, aki érzékiségét hozta fel mentségül, s amikor többedmagával lopott, arra hivatkozott, hogy rossz társaságba keveredett. Kábé 19 éves korára kitombolta magát, és idővel akkora változáson ment keresztül, mint kevesen az emberiség történetében. Nem véletlen, hogy később püspökké szentelték.

Mi kell ahhoz, hogy aki megjárja a pokol mélységeit, egy idő után megundorodjon a posványtól, és változtatni akarjon addigi életén? Mi kell ahhoz, hogy vágyódni kezdjen a tiszta érzelmek, az igazság iránt? Nem Isten, hanem jó adag intellektus kell hozzá ami, ha úgy vesszük, lehet isteni adomány.

Ágoston érdeklődése Ciceró műveinek hatására fordult a bölcselet felé, a rossz eredetét kutatta és kitartóan haladt a megvilágosodás felé. Azt követően viszont a boldogságot Isten „élvezetében” határozta meg, ami elsősorban az Úr megismerését jelentette számára.

„Az érzékek világában sok módon lehet valamit jelezni, amit a lélek egy módon ért…” Ágoston arra céloz, eleinte ő is félreértette az Úr szavát. Vagyis, amikor a Bibliában azt olvassuk, hogy „sokasodjatok!” - ne a szexre gondoljunk, hanem azon teremtményekre, amelyek magról szaporodnak. Logikus, hiszen a felszólítás amúgy sincs szinkronban a hetedik parancsolattal.

Szent Ágoston műve az ember legszemélyesebb, legintimebb, belső, lelki világának őszinte föltárása. Vallomás vágyakról, indulatokról, tévelygésekről, bizonytalanságokról, kételyről, s véletlenekről, melyek sorsszerűen határozzák meg életünket, s amikről manapság is sokat gondolkodunk. Nekem az jutott róla eszembe, mennyivel könnyebb öregen erkölcsösnek lenni és ellenállni a kísértésnek.

Kéjjel teli szenvedés

A költészet, a zene és a festészet, a Szentháromság misztériumában, egy tőről fakadt. Mindhárom művészeti ág ugyanazt akarja: feltárni a létezés éjszakai oldalát, de úgy, hogy az a vakító napfényben is megőrizze sötét voltát – írta a Nobel-díjas Octavio Paz. Csak én látom úgy, hogy az élet árnyoldala mentén sokkal több kérdés fogalmazódik meg, mint amire a művészet válaszolni képes? Egyáltalán, mit kezd az intellektusunk, a szépérzékünk a sötét erők keltette hatásokkal?   

Sade márki úgy vonult be a köztudatba, mint egy erotomán-pszichopata és nem véletlen, hogy a nevéből ered a szadizmus. Hozzáértők szerint filozófus volt nem szadista. Teszem hozzá, egyik miért zárná ki a másikat? Tegyük fel, hogy nem volt szexuális ragadozó és annak a sok szörnyűségnek, amiket papírra vetett, java része írói fantázia szüleménye. Talán ezzel próbálta oldani a bezártságot. Csaknem három évtizedet töltött börtönben, szodómia és szentséggyalázás vádjával. Hogyan lett az előkelő grófi csemetéből elfajzott kurafi? Eleinte csak annyira élt kicsapongó életet, mint hasonló korú társai, közben megrögzötten figyelte, létezik-e a mindent látó isten. Sade-ot az indította el a lejtőn, hogy hiába provokálta egyfolytában az istent, válasz nem érkezett. Egyre mélyebbre süllyedt az erkölcsi posványban, hiszen, ha nincs isten, akkor mindent szabad! Életműve azért ennél mélyre szántóbb. A 20. században iparosított kínzás sötét prófétája olyan látnoki kérdéseket feszeget, amelyekre a francia forradalom óta minden korszakban újra és újra választ kell adni, akkor is, ha szorongunk tőle. Ámulva és elborzadva, kíváncsian és visszatetszéssel olvassuk műveit.

Csáth Gézára sem úgy tekintünk, mint erotomán morfinistára, aki megszökött a diliházból, majd agyonlőtte a feleségét, ezután kétszer kísérelt meg öngyilkosságot, másodjára sikerült is neki. Úgy emlékszünk rá, mint nemzedéke sokoldalú, tehetséges alkotójára; a múlt század eleji magyar széppróza egyik megújítójára. 32 évesen menekült a halálba. Öt vékony novelláskötet, egy dráma, két kötet zenei írás, néhány zenemű és egy elmeorvosi szaktanulmány, ezen kívül különféle korabeli lapokban jelentek meg esszéi. Ennyi maradt utána, de ez is elegendő ahhoz, hogy nevét az egyik legnagyobb magyar novellistaként jegyezzék. Sokan és sokszor elemezték művészetének sajátos látásmódját, novellái misztikus belső világát, keresték a személyiségét eluraló disszonancia és meghasonlás miértjét. „Az anyag, az érzékek írója volt, a testé, a fájdalomé, a gyönyöré, de mindenekfelett annak a kísérletezésnek az írója, melybe belepusztul a test” - írta róla Illés Endre.

Egy gazdag életmű láttán hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy az alkotó is ember, gyarló és esendő. Igenis, az ember képes leküzdeni bűnös hajlamait akkor is, ha nem mindenkinek sikerül.

Powered by Blogger.hu