Grafománia

Az írás valahogy mindig megtalált. Ez jelentette a kályhát, ahonnan elindultam...

Revolvermaps
www.idokep.hu

Hőtérkép

Üdvözöllek!

"Föltettem magamban, hogy bölcsességemben mindent megvizsgálok és kikutatok, ami az ég alatt történik... Láttam mindent, ami csak végbemegy a nap alatt, és kiderült: minden csak hiábavalóság és szélkergetés... Mindennek megvan az órája, és minden szándéknak a maga ideje az ég alatt: Van ideje a születésnek és a halálnak; ideje az ültetésnek és az ültetvény kiszedésének… Ekkor megértettem: nem tehet jobbat az ember, mint hogy örüljön és élvezze az életét".
/A Prédikátor könyve/

Feedek
Megosztás
Jelenlegi látogatók száma
ÁRFOLYAMOK
Legfrissebb hozzászólások
 • Prédikátor: @Eager: Már nem emlékszem, mi volt az ítélet és a neten se találtam erről infót. Talán felfüggesztetett börtönbüntetést kapott az üzemeltető. A halálbüntetés ennél az esetnél semmiképpen nem lenne releváns.
  (2018-10-20 15:03:26)
  A legendás bíró halála
 • Eager: Sajnos, az EU-ban tilos a halálbüntetés kirovása. Pedig igen sokan megérdemelnék, ahelyett, hogy életük végéig az ország tartsa el őket. Engem csak egyetlen dolog, bátortalanít el, nem rehabilitálható az, akin már végrehajtották. És sajnos a leggondosabb vizsgálat, az összes előírásnak való megfelelés, stb... mellet is történhet tévedés, no meg túlkapás is. Hasonló okok miatt ellenzem az eutanáziát is. Biztos vagyok benne, sok pénzre éhes örökös és becstelen orvos visszaélne vele.
  (2018-10-20 13:14:22)
  A legendás bíró halála
 • KŐRBEJÁRÓKA: @Prédikátor: Nem haragszom rájuk, van rokon és haver is aki rendőr. Akkoriban kicsit másabb volt minden. A gyerekcsínyeket is gyorsan még csírájában elfojtották. Attól még próbálkoztunk.
  (2018-10-14 06:33:37)
  Kihallgatás és a rendőri brutalitás

Különös ismertetőjelek

A piti tolvajoktól a profi gengszterekig hódít a tetoválás, amelyről tudni kell, hogy képírásos hieroglifa, az írást helyettesíti, és mindennél többet elárul viselőjéről - írta másfél évszázada Cesare Lombroso. Az olasz kriminálantropológus ezen állítása helytálló, nem úgy, mint a „született bűnöző” teóriája, vagy az a feltételezése, hogy a tetoválás és a bűnözés között összefüggés lehet. Elméletét cáfolták, és semmilyen direkt kapcsolat nincs, nem is volt a kettő között. Az sem igaz, hogy barbár szokás lenne, hiszen több ezeréves múmiákon is találtak bőrrajzokat.

Endrődy Géza csendőr főhadnagy az 1897-ben kiadott A bűnügyi nyomozás kézikönyvében jól összefoglalja a különféle foglalkozások, társadalmi csoportok kedvelt „tätovirozását": A legtöbben megelégednek nevük kezdőbetűivel, esetleg az évszámmal, szeretőik nevével, vagy mesterségük képletes feltüntetésével. A katonák keresztbe fektetett kardot, a tüzérek ágyút, a matrózok horgonyt, a bányászok kalapácsot, a mászárosok egymást keresztező taglót viselnek. A keményfiúk testét akasztófa, esetleg álkulcsok, frivol képek díszítik.

A tetoválás manapság reneszánszát éli. Van, aki a magára varratott motívumok révén akar félelmetesnek, vagánynak, különcnek vagy éppen szexisnek stb. tűnni. A jellegzetes börtöntetkók funkciója azonban összetett, és nem a test díszítése az elsődleges szempont. Vannak a börtöncellában, primitív technikával fabrikált karcok és olyanok is, amelyek szabadulás után, elit szalonokban művészi kivitelben készültek. Mindegyik üzenetet hordoz. Viselője ezzel is jelzi, kivonult a társadalomból, az alvilág tagja. A hírhedt maffiózók között vannak olyan csoportok, amelyek az általuk használt jelképek „jogtalan” viselését, akár halállal is büntethetik.

A tetoválás a kriminalisztikai azonosítás eszköze is lehet. Dr. Ibolya Tibor erről szóló tanulmányában érdekességként megemlítette, hogy a tetováltak táborát gyarapította  a híres történelmi személyiségek közül pl. gróf Széchenyi István, aki szerelmének nevét és egy kis szívecskét viselt a bal karján, vagy Ferenc József császár tragikus sorsú felesége, Erzsébet királyné (Sissi) és szintén tragikus véget ért fiúk Rudolf trónörökös, de említi Horthy Miklós kormányzót is, aki fiatal  tengerésztisztként (állítólag már nem szomjas állapotban) tetováltatta magát egy hajóútja során.

A különös ismertető jegyek/jelek, mint egyebek között a tetoválás, alkalmas élők és holtak személyazonosítására. Az ismeretlen halottakat olykor elhagyott helyeken, romos épületek mélyén, erdők, parkok bokrai között találják meg. Ha nincsenek okmányaik, egyedül a testük árulkodik életük és haláluk körülményeiről. Gyulát – nevezzük így – egy verőfényes tavaszi napon találták holtan Csepelen, a Gyártelep mögötti elhagyott szivattyúházban. A rosszul táplált, feltehetően alkoholista hajléktalan 70-75 éves lehetett. A férfi érezhette, hogy így fogja végezni, mert mindazt, amit fontosnak tartott közölni magáról és a világról, a testére tetováltatta. Súlyos titkokat vitt a sírba, erről árulkodott a „Bűn az élet” felirat a vállán. Mellkasán félelmetes oroszlán hirdette bátorságát; hasán a térdelő női alak arra utalt, hogy Gyula valaha nagy huncut lehetett, imádta a szépasszonyokat. Elvira akkora benyomást gyakorolt rá, hogy nevét, bal kézfején örökíttette meg. Igaz szerelme, Aranka a bal alkarján egy nyíllal áttört szív alatt kapott helyet. A férfi tudta, mi vár rá, hátára nyitott koporsót varratot, alá a felirat:„Ide kerülsz, Gyula!”

A rendőrség időnként a lakosság segítségét kéri ismeretlen halottak azonosításához.  A velük kapcsolatos iratok  két évtizedig  nem selejtezhetők, de főként bűnügyeknél jóval tovább tárolják az aktákat és a mintákat. Szigorú törvényi előírások betartásával végzik ezt a munkát. Az ismertetőjegyek, tetoválások feltérképezése, megörökítése, dokumentálása nem egyszerű feladat. Ellenőrzik azt is, hogy az ismeretlen elhunytak nem szerepelnek-e az eltűntként körözött személyek listáján. Tapasztalatok szerint minél több idő telik el a megtalálás után, annál kisebb az esélye, hogy legalább a nevét megtudják az elhunytnak. (A képek illusztrációk.)

Szenvedélyük a betű

A könyvelőknek talán ismerős Fra Luca Pacioli neve. A reneszánsz korban élt itáliai matematikust, ferences szerzetest a "könyvelés atyja"-ként tartják számon. Egy grafomániást azonban az első könyvviteli leírásnál jobban érdekel, mivel járult hozzá a könyvművészet fejlődéséhez.  "Az isteni aránya" c. műve  az aranymetszés szabályait taglalja, ábráit  Leonardo da Vinci készítette abban az időben, amikor matematika leckéket vett a "mestertől". A könyvnyomtatás hőskoráról beszélünk. Lukács fráter a festményen éppen egy geometrikai alakzatot rajzol, mögötte állítólag Albrecht Dürer látható. (A portrét Jacopo De Barbari festette.)  A magyar származású német festő és grafikus kortársa Paciolinak, bár néhány évtizeddel fiatalabb volt nála. Őt is szenvedélyesen érdekelték az arányelméleti és geometrikai kutatások. A 15-16. században készített betűk képe arra emlékeztet, mintha tollal vagy ecsettel rajzolták volna, utánozzák a kézírás ritmusát, dinamikáját. Dürer betűit a gótikus és az antikva típusok uralják.

A kézifestésű miniatúrákat az olcsóbb fametszetű képekkel helyettesítették, ezért nagy szükség volt kíváló illusztrátorokra. Így fedezték fel a reformáció korának utolsó nagy festője, Hans Holbein tehetségét. A bázeli nyomdák és könyvkiadók adták számára az első megbízásokat. 1524-ben használták fel először a Haláltánc-sorozat ábécéjét, amelyben megragadható allegorikus világszemlélete.

Antonio Basoli (1774-1848) olasz festő, belsőépítész  egy időben színházi díszlet-, illetve látványtervezőként kereste kenyerét, későbbi munkáinál sem spórol a díszítőelemekkel. Egzotikus témájú, romantikus vásznai lenyűgőző képzelőerőről és a régészet iránti érdeklődésről tanúskodnak. 1839-ben Bolognában fantasztikus litográfiai sorozatot tett közzé az Alfabeto Pittorico néven, amely 26 betűs archeológikus ábécé, képi gondolatokba sűrítve. Valamennyi betű letűnt korokat idéz. A képen látható "G" egy hajót ábrázol, amelynek főárboca megdőlt, különféle állatok, pl. nyúl, kakas, vízimadár díszitik. Fedélzetén, ha nem tévedek, római katonák, az evezőknél rabszolgák láthatók.

A zseniális alkotók az ábécé betűivel nem csupán a szövegbe zárt világ olvasásának alapelemeire tanítanak meg bennünket, hanem a világ rejtett jelentésének megértésére is.

Könyvművészeten a megtervezéshez szükséges elemek (betű, tipográfia, címoldal, díszítés, illusztráció...) egységes kialakítását értjük. Komoly grafikai és olvashatósági feltételeknek kell megfelelniük a betűterveknek. Az egyféle típusba tartozó betűket, számjegyeket és írásjeleket úgy alkotják meg, hogy azonos grafikai stílusjegyeket hordozzanak, és ezzel együtt az összhatás is egységes legyen. A több száz éves betűtervezési módszerek idővel szembe kerültek a modern technológiával. A 20. századi grafika, tipográfia egyik kulcsfontosságú munkája a holland Wim Crouwel nevéhez fűződik.  A hatvanas években Crouwel a Bauhausos tervezési metódust választotta. A betű a korai digitális technológia kihívásaira született, kizárólag vertikális és horizontális vonalakból építkezett. A New Alphabet néhány karaktere teljesen ellentmond az olvashatóság és értelmezhetőség szabályrendszereinek, tervezője kísérletnek szánta. Így sokáig nem került be a világ digitalizált fontjai közé, de nem merült feledésbe, a 2011-ben megjelent a reprint kiadása sikert aratott.

Powered by Blogger.hu