2007-ben egy 18 éves lány elpanaszolta, hogy vér szerinti apja szexuálisan molesztálja, és rá akarja venni, hogy bájait az utcasarkon árulja. A lány és az édesanyja elmenekült otthonról, majd feljelentést tett. A két rettegő nő a rendőrségtől és a nyilvánosságtól remélt védelmet. (fotók: illusztrációk)

- Annak idején fülig szerelmes voltam a magas, jóképű fiúba, nem hallgattam azokra, akik óva intettek tőle – kesergett a volt feleség. Húsz évvel ezelőtt ismerkedtünk meg, már akkor is prostituáltakat futtatott. Terhes lettem és ő azt hajtogatta, hogy valamiből meg kell élni, börtönviselt emberként nem válogathat az állások közül. Azt hittem megváltozik, jó apa lesz. Az évek során hét gyermeket szültem neki, egyikükkel bölcsőhalál végzett.

- A házasságunk maga volt a pokol – tért rá a családi horror részletezésére az asszony. - A férjem kártyázott, nőzött, napokra eltűnt, és amikor hazajött oltári nagy balhékat csapott. Egyszer fém baseball ütővel vert agyba-főbe. Bekaszlizták, de két nap után kiengedték, mert azt hazudta, hogy az apám vert össze. Nem kímélte a gyerekeket sem, egyikük dadog, ha vele beszél. Kétségbeesésemben összevagdostam a karomat, annyira kilátástalannak éreztem a helyzetemet. Hiába fordultam hivatalos helyekre pl. a kerületi gyámügyre, mindenütt ismerték, nem mertek ujjat húzni vele. Gazdag ember, lefizette azokat, akikről úgy gondolta árthatnak neki. Minden gyerek nevére házat íratott, amiket kiad albérletbe. Váláskor kisemmizett, de azt sem bántam, csakhogy végre békén hagyjon. Arra kényszerített, hogy lemondjak a gyerekekről is, így hivatalosan ő a gyámjuk. A gyerekek hiánya rettenetesen megviselt, miattuk költöztem haza februárban is. A lányom ekkor árulta el, hogy az apja, mit művel vele. Feljelentést tettünk a rendőrségen, de félünk a bosszújától, ezért bujkálni kényszerülünk. A rendőrségnek azonban tudnia kell, ha velünk baj történne, hol keressék a bűnöst.

- Az apám egy 180 centi kigyúrt óriás, aki garázdaság, súlyos testi sértés miatt több évet ült börtönben – veszi át a szót a lány. A saját bőrömön tapasztaltam, hogy komolyan kell venni a fenyegetéseit. Így egyáltalán nem találtam viccesnek, amikor arra akart rávenni, hogy prostiként keressek pénzt, mert ha nem engedelmeskedem neki, agyonver, lóbőrbe varr, és elás az erdőben. Simán eltenne láb alól, legfeljebb a ló beszerzése jelentene számára némi gondot. Egy éve az anyám elköltözött otthonról. Elcsalt az egyik lakásunkra, bezárta az ajtót, és elkezdett fogdosni, csókolgatni. Mit csinálsz, meg vagy őrülve? – kérdeztem tőle, de lefogta a kezemet, megpróbált levetkőztetni. Dulakodtunk, mire lassacskán lehiggadt. Ezután mindenhová magával cipelt, az autóban többször a szoknyám alá nyúlt. Egyik reggel anyát elküldte a közértbe, én a szobámban aludtam, a testvéreim iskolában voltak. Apu feljött, kirántott az ágyból, levitt a nappaliba. Lefektetett, különféle ocsmányságokat művelt velem annak ellenére, hogy minden erőmmel tiltakoztam. A végén kijelentette: „köztünk minden megtörténhet, kivéve azt, hogy megdugjalak.” Ezzel nem nyugtatott meg.

Édesanyja azt szerette volna, ha a lánya úgy élhetne, mint a többi, hozzá hasonló fiatal. Az apa azonban a lány barátját is terrorizálta. Anya és lánya tisztában volt azzal, nehéz bizonyítani a molesztálásra vonatkozó állításokat. Ezért nem tudták, van-e értelme kockáztatniuk. Állítólag a férfi első házasságából származó felnőtt lánya azt állította, hogy az apa korábban őt is megkörnyékezte.

- Ha lenne pénzem útiköltségre, felkeresném a nagy becsületű öregeket, és romani kriszt kérnék – mondta titokzatosan az asszony. Szerinte ez az egyetlen törvény, amitől tart ez az elvetemült ember.

A romani krisz (cigány törvényszék) legújabb kori leírását a fiatalon elhunyt Loss Sándor (képen) tanulmányából ismerhetjük, aki 2001-ben terepkutatást végzett a délbékési oláh cigányoknál. Szakértőként, ötletadóként pedig közreműködött Bódis Kriszta Amari Kris (Romani Krisz) című díjnyertes dokumentum filmjének elkészítésében. A fórumot, amelyben többnyire idős, bölcs emberek vesznek részt, hatalmas tisztelet övezi a közösségen belül. A felek először megpróbálnak peren kívüli egyezséget (divano, svato) kötni gyakran az öregek tanácsa alapján. Ha ez nem sikerül, megszervezik a krist, melybe mindkét fél választ bírákat. Mindnyájan esküt tesznek (soláx) arra, hogy mindaddig nem esznek, nem isznak, amíg a döntés meg nem születik. Az ítélet végleges és megfellebbezhetetlen, végrehajtásáért az egész közösség felel. Mivel írott törvények nincsenek, a bírók igazságérzetükre és az íratlan szabályokra hagyatkoznak. Ha egy ügyben a kris döntött, akkor a közösség nem engedi, hogy az állami igazságszolgáltatás elé kerüljön, így elkerülik a kettős szankcionálást. Van anyagi és nem anyagi kártérítés, de nem létezik már a halálbüntetés, fizikai megtorlás vagy testcsonkítás.