Annak idején kommandósok fogták el lakásán Farkas Tibort (+32), akit azzal gyanúsítottak, hogy tagja volt egy drogot fogyasztó-árusító bandának. Még javában folyt a büntetőügy tárgyalása, amikor a fiatalember autóbalesetben meghalt. Bátyja gyanúja szerint nem kapott mindent vissza testvére lefoglalt értékeiből. Kérte, járjak utána, igaz-e a feltételezése és ha igen, szeretne végre hozzájutni az örökségéhez. Őszintén szólva, nem azért vállaltam, hogy a feltehetően kábítószer eladásából származó pénzt kifizessék neki. A kérdés az volt, előfordulhat-e, hogy hatóság által lefoglalt értékek kézen-közön eltűnnek? 

A történet azzal kezdődött, hogy a Telefontanú vonalára érkezett egy bejelentés: "Európa legnagyobb kábítószer kereskedőjét lekapcsolhatják Pestlőrincen, fekete Mercijén teríti az anyagot."  Megadta az állítólagos drogbáró nevét, autója rendszámát. A rendőrség felgöngyölítette a hat főből álló hálózatot.

A "drogbáró" B. L.-t őrizetbe vették. Beismerte, rendszeresen fogyasztott extasyt, speedet, ketamint és kokaint, de mindvégig tagadta, hogy kábítószerrel kereskedett volna. Elfogásakor úgy nyilatkozott, hogy a nála talált viszonylag nagyobb mennyiségű kokaint meglepetésnek szánta saját szüli napjára, a ketamin pedig diszkós buliból maradt meg. A nyomozás elején titkosszolgálati módszereket is alkalmaztak, lehallgatták a férfi holdudvarában megforduló személyek telefonbeszélgetéseit. Később a kerületi bíróság nem tudott igazán mit kezdeni: a „rizs”, „kéne egy 45-ös”, „utána viszi a lecsót”, „pakolunk mellé naftalint” kifejezésekkel. Az egyik vádlott védekezésképpen kifejtette: a beszélgetések hölgyismerőseikről szóltak, azért virágnyelven, nehogy a nejük gyanút fogjon. Így hozták a beszélgető partnerek egymás tudomására, hogy használnak-e óvszert, hány éves a cicababa. A rizs pedig még véletlenül sem kábítószerrel kapcsolatos, táplálék-kiegészítő porba szórják, hogy tárolásnál felszívja a nedvességet. A házkutatásnál talált digitális mérleg meg azért kellett, mert tulajdonosa cukorbeteg és azon mérte a szénhidrátot. Az a kis kokainmaradvány úgy került a mérlegre, hogy a nyomozó megfogta a kábítószerrel szennyezett kesztyűjével – legalábbis ezzel védekezett az egyikük. Azt viszont a sem ő, sem a társai nem tagadhatták, hogy az elfogásukkor, illetve a házkutatások során a rendőrök drogokat találtak, amelyekről később megállapították: a kokainbázis mennyisége meghaladta a csekély mennyiség felső határát, de a jelentős mennyiség alsó határát nem érte el. Farkas Tibor ebbe a társaságba csöppent bele.

– Akkor már nem laktunk az édesanyámnál, ritkábban találkoztunk – mondta Farkas Csaba (a baloldali képen).– Ennek ellenére sejtettem, hogy nincs minden rendben körülötte. Tudtam, hogy a vesztébe rohan. Nemcsak a fivér jogán, hanem apánk helyett is, aki akkor már nem élt, próbáltam szép szóval hatni rá, majd kénytelen voltam keményebb eszközökhöz folyamodni, hiába. 2005. október 21-én a 4-es főúton, Ceglédbercelnél személygépkocsijuk átsodródott a szembe jövő sávba és egy román kamionnal ütközött. Tibi és a mellette ülő fiú a helyszínen életét vesztette. Nem sikerült megtudnom, hogy volt-e a szervezetében narkó. A szemtanúk szerint a járműközvetlenül a baleset előtt kacsázva haladt az úton. Ő vezetett, talán elszundított. (A tragédia helyszíne)

– Tibor 2003-as elfogásakor 400 ezer forint volt az övtáskájában, ami a jelek szerint valahol, valamikor szőrén-szálán eltűnt – tér a lényegre Farkas Csaba, majd azonnal hozzáteszi, hogy feltételezésére nincs bizonyíték. Elfogadnám, hogy ez a pénz sosem létezett, ha a lefoglalt tárgyak listáját megnézhettem volna. Abba azonban a mai napig nem engedtek betekintést.

Farkas Tibor egykori élettársa megerősítette, hogy több mint 400 ezer volt az övtáskában, bár ez sem bizonyít semmit. A lány is ott volt, amikor a férfit a kommandósok földre teperték.

A Budapesti XVIII. és XIX. Kerületi Bíróság 2006-ban hozott ítéletéből arra lehet következtetni, hogy a másodrendű vádlott visszakapta a korábban tőle lefoglalt 475 eurót, 995 dollárt, továbbá 390 ezer forintot. Farkas Tibor negyedrendű vádlottnál azonban semmilyen utalás sincs lefoglalt készpénzre. A bűnjeljegyzéken 52-55., 57-73. tételig felsorolt különböző tárgyak lefoglalását a bíróság megszüntette, és elrendelte kiadását az örökösnek, vagyis a testvérének.

Farkas Csaba 2007 márciusában levelet írt a büntetőügyet tárgyaló kerületi bíróság elnökének, akitől azt a választ kapta, hogy az eljárás megszüntető végzés és az ítélet egy-egy példányával, valamint az öröklést igazoló okirat bemutatásával a tárgyakat átveheti a BRFK Vizsgálati Főosztály Érték és Tárgyletétkezelésén. Amennyiben a fenti szerv intézkedést nem tesz, annak vezetőjénél, illetőleg a felügyeletet ellátó ügyésznél tehet panaszt.

– Telefonon érdeklődtem és azt a választ kaptam, hogy ez az osztály átalakult, ezért levelet írtam a BRFK Kiemelt Ügyek Osztálya I. alosztályvezetőjének. Trombitás Tiborné alezredes 2007 június végén arról tájékoztatott, hogy az ORFK NNYI Kábítószer Bűnözés Elleni Osztályon vegyem fel a kapcsolatot Jáger István hadnaggyal, aki a tárgyakat a jogerős bírósági végzés bemutatása ellenében kiadja majd - tette hozzá Csaba.

– Jáger hadnagy egy nejlonzacskóban valóban átadta nekem a lefoglalt tárgyakat, pontosabban két mobiltelefont, cd-lemezeket, telefonkártyákat, erről papírt is adott. Amikor a pénzre rákérdeztem, kitérő választ adott. Újabb levelet írtam a BRFK Kiemelt Ügyek Osztályára, ebben visszaigényeltem a lefoglalt készpénzt. Finoman utaltam arra, hogy az elhunyt után maradt tárgyakat átvettem ugyan, azonban a pénzt, valószínűleg adminisztrációs hiba miatt eddig nem kaptam meg. Kértem, hogy a bűnjeljegyzékbe betekinthessek, és arról másolatot kaphassak. Zsigmond Csaba százados, osztályvezető három soros válaszában arról tájékoztatott, hogy „a 136–XII-395/2002.-bü számú ügyben lefoglalt pénzösszeg a Fővárosi Bíróság Gazdasági Hivatal letéti számlájára került befizetésre, ahonnan a bírósági végzés és ügyszám alapján kifizetik a jogosult, azaz az Ön részére”.

– Számomra a kör bezárult, hiszen ugyanoda küldtek, ahol a legelején a kérdezősködtem, de érdemi tájékoztatást nem kaptam – fejezte be a 40 éves biztonsági őr.

A kerületi bíróság egyébként B. L.-t bűnösnek találta egyebek között csekély mennyiségű kábítószer átadásával üzletszerűen elkövetett kábítószerrel való visszaélés vétségében és kétév börtönre ítélte. A másodrendű vádlott fél év felfüggesztett börtönbüntetést kapott. A többiek megúszták pénzbüntetéssel, vagy próbára bocsátással, az egyiküket pedig felmentette.

Utóirat: Az örökös engedélyével felvettem a kapcsolatot az elhunyt egykori ügyvédjével, Karasszon Dorottyával, aki megerősítette, hogy a házkutatás jegyzőkönyve szerint csaknem 400 ezer forintot, azonkívül különféle összegű és címletű valutát foglaltak le a BRFK kábítószerbűnözés elleni alosztályának munkatársai. Az ügyvédnő felajánlotta segítségét az örökösnek, hogy a bíróság letéti számlájáról végre hozzájuthasson a pénzéhez. Később egy közös ismerős tájékoztatott, hogy ez meg is történt.