Grafománia

Az írás valahogy mindig megtalált. Ez jelentette a kályhát, ahonnan elindultam...

Revolvermaps
www.idokep.hu

Hőtérkép

Üdvözöllek!

"Föltettem magamban, hogy bölcsességemben mindent megvizsgálok és kikutatok, ami az ég alatt történik... Láttam mindent, ami csak végbemegy a nap alatt, és kiderült: minden csak hiábavalóság és szélkergetés... Mindennek megvan az órája, és minden szándéknak a maga ideje az ég alatt: Van ideje a születésnek és a halálnak; ideje az ültetésnek és az ültetvény kiszedésének… Ekkor megértettem: nem tehet jobbat az ember, mint hogy örüljön és élvezze az életét".
/A Prédikátor könyve/

Feedek
Megosztás
Jelenlegi látogatók száma
ÁRFOLYAMOK
Legfrissebb hozzászólások
 • mizsima: Valami különleges erő hajthatja őket. A repülősöket is, meg a hegymászókat is. Közönséges embernek ez felfoghatatlan. Nem törődnek semmivel csak a saját meg céljuk elérésével. Én vagy nagyon röghöz kötött vagyok, vagy nekem is van valami bajom, pont az ellenkezője, mint nekik van, de igazából nem tudom elfogadni ezt a kalandvágyukat...óriási önzésnek tartom.
  nem emlékszem a nevére, valószínűleg azért, mert szörnyen dühös voltam rá, de ti biztosan tudjátok. Arra a hegymászóra gondolok, aki amputáltatta a lábát, hogy el tudjon indulni megmászni a Himaláját. Ahonnan aztán nem tért vissza élve. Itt hagyta a feleségét, a gyerekét, meg ma barátait...mert ő meg akarta hódítani műlábbal a Himaláját...
  Aztán volt a lányomnak egy iskolai barátja, aki repülőgép pilóta volt. Sikeres ember, szép feleséggel, kicsi gyerekkel. Közben ő is hegyet mászott. Aztán valahol az osztrák-olasz határon lezuhant és meghalt...Az apja iskolaigazgató volt és face oldalára írt olyan véleményt, mintha csak én írtam volna. Azzal kezdte, hogy" Össze vagy törve fiam ?! Én is! Pedig nekem minden csontom ép."
  Szóval, ezek az emberek, akik látszólag azért élnek, hogy az emberiséget előre vigyék, valójában az én szememben nem NAGY emberek...szerintem sokkal fontosabb az emberiségnél az a néhány ember, aki hozzá tartozik...akiért felelősséggel tartozik...azokat kellene előre vinniük és nem itt hagyni őket!
  Azzal, hogy az életét kockára teszi, nem hőstettet visz véghez, hanem felelőtlenül kockáztatja nem csak a saját, hanem a szerettei életét...mert elveszíthetik őt...
  Nekem is van egy belövésem, amán biztos.

  (2018-05-25 20:37:21)
  Legyőzik a félelmet
 • Prédikátor: @KŐRBEJÁRÓKA: Szerintem is. Jó, van köztük sok, akiknek nem sikerül a világmegváltás, de a zsenik közülük kerülnek ki.
  (2018-05-23 12:47:26)
  Repülő Szabó
 • KŐRBEJÁRÓKA: 7. kisérletre
  (2018-05-22 18:35:32)
  Repülő Szabó

Én tudom, hogy te tudod...

Valaha számomra is fontos volt, hogy elnyerjem más tetszését és az ebből fakadó szimpátiáját. Elégedetten olvastam le a partner arcáról, hogy „ma jól nézek ki”. Azt akartam elérni, ne lógjak ki a sorból, ne legyek, se több, se kevesebb. Foglalkoztam a külsőmmel, költöttem rá, de mindez nem magamnak, hanem a környezetemnek szólt, hogy elfogadjanak és beilleszkedjek a kollégák, a barátok sémájába.

A hetvenes években nem volt egyszerű beszerezni egy-egy divatosabb cuccot. Menőnek számított, ha valaki hozzájutott nyugati holmikhoz, csempészett orkánkabáthoz, farmernadrághoz, nejlonharisnyához... Konfekcióból öltözködni rémes volt, a butikok kezdtek el kis szériás, a Burdából ellesett modelleket árusítani. Voltak márkás kozmetikumok, mint a Creme 21, a No 4711 parfüm vagy a Caola szappannál sokkal illatosabb Fa szappan…, valójában a fizetésünkből nem igen tellett luxuscikkekre. Kézről-kézre jártak a házilagos szépségápolási praktikák. Az olyanok, hogy végy egy tojás sárgáját, keverj hozzá két és fél gramm élesztőt, pár csepp írót vagy kefirt és kend egyenletesen az arcodra. 15-20 perc elteltével, radírozd le, majd hideg vizes borogatás után tegyél rá uborka szeleteket, hogy összehúzza a pórusokat. Hát, én soha nem jutottam el az uborkáig, pedig akkor kencéztem, amikor mindenki elment otthonról. Az élesztő, mint a gipsz rákötött az arcra és feszesebbé tette a bőrt, kisimította a ráncokat. Valaki mindig betoppant és amint kinyitottam a szám, a maszk összetört.

Manapság a szépségipar hatalmas profitot termel, kiszolgálja a tömegek igényét. Válság ide vagy oda, az emberek mindent megadnak azért, hogy szebbnek és fiatalabbnak tűnjenek. Egy jól fizető álláshoz, pozícióhoz, elit társaságokhoz, a képzettségen túl, megnyerőnek kell lenni. A szépségipar pedig épít az emberek kellemetlen külsőtől való félelmére és a szépség iránti vágyára. Korszerű tudományos technikákat is bevetnek, hogy kielégítsék a fizetőképes keresletet. Főként azokra építenek, akik tehetősek és képtelenek beletörődni az öregedésbe. Létezik ma már olyan kozmetikai beavatkozás, amely photoshopként retusálja, pontosabban takarja a ráncokat. A szilikon bázisú polimerekből álló hajszálvékony „második bőrt”folyékony formában kenik fel az arc azon pontjaira, ahol a redőket már nem lehet sminkkel halványítani.

Az örök fiatalság egyelőre hiú ábránd, de arról nem mondunk le, hogy mást mutassunk, mint amik valójában vagyunk. Nem számít, hogy én tudom, hogy te tudod…

Vagy-vagy

Az életet csak hátratekintve lehet megérteni,
de élni előre nézve kell.
/Sören Kierkegaard/

 

Mit üzennél a 2217-ben élő embereknek, ha lenne rá lehetőséged? Tudnál nekik valami okosat mondani, ami akkor is időszerű lenne? – kétlem, pedig nem lehetetlen. Gondolom ezt abból, hogy élt Dániában a 19. században egy fiatalember, akinek kérdései ma is folytonos önvizsgálatra késztetnek. Úgy élsz, ahogy akarsz vagy kényszerítő körülmények hálójában vergődsz? A sors uralkodik feletted vagy te a sorsodon? Tisztában vagy vele, hogy az élet nem probléma, amelyet meg kell oldani, hanem valóság, amelyet meg kell tapasztalni? Sören Kierkegaardnak különösen az a mondását érdemes észben tartani, hogy "Két módon tehetnek bolonddá. Az egyik, hogy elhitetik veled a hazugságot. A másik, hogy visszautasítod az igazságot."

Felismerte azt az emberi sajátosságot, hogy az egyén életstratégiájának van egy fő vonulata, amit inkább ösztönösen, mint tudatosan választ. Például a hedonista a külsőségre, érzékiségre hajt, szlogenje "az életet élvezni kell". Amennyiben megrögzötten erre teszi fel az életét, állandóan szorongani fog tartva attól, hogy elveszti azt, amit nem ural. A fiatalság, a szépség, az egészség valóban a legnagyobb kincs, ám nem tart örökké.

Kierkegaard világhírű "Vagy-vagy" című művében azt fejtegeti: egyetlen abszolút vagy-vagy létezik: a jó és a rossz közötti választás. Az nem baj, ha az ember rosszul választ, mert megtudja, hogy a helytelent választotta. Ha pedig olyan helyzetbe kerül, hogy nincs más kiút számára, csak a választás, akkor biztosan helyesen dönt.  Többféle életstádium és többféle választás létezik, mind közül a legsilányabb a nulladik típusú vagyis az értelmetlen, hiábavaló, miértek nélküli lét. Mindössze 42 évet élt és mégis tudta mindazt, amire az átlagember legfeljebb élete záróakkordjaként jön rá. (Magyar felirattal láthatod, ha átváltasz You Tube-ra)


Powered by Blogger.hu