"Az igazi férfi kevés alvással is beéri!"- hihetetlen, hogy ez a téveszme a harmadik évezredben is tartja magát, holott már Napóleon tudta, a legénységet nem szabad feleslegesen kifárasztani. Nem a gyengeség jele, ha valakinek nem elég néhány órás pihenés. Köztudott, hogy a kimerültségtől csökken a koncentrálóképesség, a hibás döntések pedig súlyos katasztrófákhoz vezethetnek.  Mindenkinek más az alvásigénye, szokása. Hogy kinek, mennyi elég az jelentős mértékben genetikailag meghatározott, a teljesítményt nem feltétlen befolyásolja. Olvastam, egy japán matrónáról, akinek biológiai órája úgy volt belőve, hogy két napi alvást ugyanennyi idejű ébrenlét követett.

Leonardo da Vincinek állítólag elég volt egy-két óra, bár napközben olykor szunyókált. Nikola Tesla 2-3 órával beérte. Albert Einstein viszont napi 10 órát durmolt.

Az unokám 22 évesen rendszeresen éjfélkor fekszik, 4-5 órát alszik. Elég sokat autózik, nehezen tudom megértetni vele, a vezetés közbeni bealvás olyan, mint a filmszakadás. "A csattanásra riadsz, ha egyáltalán megúszod!" - intem. Leráz azzal, hogy „nyugi mama, ez velem nem eshet meg…” Na, igen a fiatalok olyan tragédiákból sem okulnak, mint a veronai baleset. A sógoromnál egyik napról a másikra jött az alvászavar. Az oka nyilvánvaló, a fiát tavaly vesztette el. Az éjszaka kellős közepén felriad, és nem tud visszaaludni. Pár heti tipródás után, most altatót szed. Anyukám fonónőként, három műszakban dolgozott, két kisgyerek mellett folyamatosan kialvatlan volt. Amikor reggel haza sietett az éjszakai műszakból, elindított bennünket a suliba, majd megfőzte az ebédet és csak utána tért nyugovóra.  Apám „nyugtalan láb” szindrómában szenvedett, a málenkij robot utóhatásaként. Emlékszem, álmában olyanokat rúgott, hogy az ágy is beleremegett. Nekem is vannak éjszakáim, amikor hajnali 3-kor ébredek. Ez azonban nem kóros, tévénézés közben beájulok, és a biológiai órám 6 órás szuszókálás után kiadja a parancsot: "hékás ébresztő, reggel van!" Ilyenkor forgolódom az ágyban és irigylem a denevéreket, akik fejjel lefelé lógva is prímán alszanak.