Nekem ne mondja senki, hogy nem lehetne olcsón és környezetszennyezés nélkül autózni, mert lehetne. Tudok, amit tudok a titkos olajlobbiról. Nem fecsegek, mert még eltesznek láb alól.

A nyersolajat bányásszák, és ebből párologtatják a benzint, hasonlóan a pálinkalepárláshoz. Már 1904-ben végeztek számításokat, mi az olcsóbb a ló vagy a benzinmotorral hajtott gép. Az utóbbi nyert, a benzin kilo- grammja akkoriban 16 fillérbe került.

Régóta tudjuk, hogy a benzin szénből és hidrogénből áll, nem hagy kunszt mesterségesen gyártani. Marcellin Berthelot francia kémikus volt az első, aki műbenzin létrehozásával kísérletezett. A második világháború előtt a szükséglet felét műbenzinből fedezték. Háború után pedig a termelés komoly méreteket öltött.

A hetvenes években hallottam először az energiaválságról. Mi olajkályhával fűtöttünk és akkoriban úgy éreztük, hogy a gázolaj ára az egeket súrolja, literenként 4 forintba került. Az "átkosban" suttogták, hogy az imperialista olajlobbi likvidálta a tudóst, megsemmisítette a benzint kiváltó találmányt. Aztán jött a közel-keleti olajválság, a benzinár begyűrűzött.

Sok év telt el azóta, de egyre többe kerül az autósoknak a tankolás. A bioenergia újabb reménységet adott, hogy eljő a nap, amikor olcsón autózhatunk. A biodízelt állítólag annak köszönhetjük, hogy a feltaláló felesége fasírtot sütött, de a férje szerint pocsékra sikerült, fűszerektől bűzlött. Az asszonyság rosszul viselte a kritikát. Mérgében fogta a használt sütőolajat - "akkor szagold ezt! - felkiáltással feltankolta vele ura dédelgetett tragacsát. A járgány a furcsa keveréktől megtáltosodott, bár a füstje átható fokhagyma, bors- és majoránnaszagot árasztott.

Milyen szép lenne, autózhatnánk korlátlanul, olcsón, a fenyegető ökológiai hatások réme nélkül, csak repcével kéne bevetni a fél országot. Mit mond erre a hatóság? - az üzemanyag jövedéki termék, csakis szabványos tölthető a gépjármű tankjába. Adót csal, aki mással próbálkozik! A fináncok, rendőrök megállítják a rántotthús-illatot árasztó kocsikat. A NAV megfúrta az olajlobbit.