A hipnózisról a "Mario és a varázsló" ugrik be. Cipolla, a mágus felszólítja Mariót, hogy csókolja meg és ő a közönség legnagyobb derültségére meg is teszi, mert abban a  tudatállapotban szerelmét látja Cipollában. Emlékszem krimikre, ahol  a gyilkosságot a hipnotizőr parancsára követik el.

Hypnos görögül alvást jelent, kezdetben ugyanis az alvással hozták összefüggésbe. A hipnózisról általában keveset tudunk, a tévhitek miatt gyanakvással fogadjuk. Jobb esetben szemfényvesztésnek, misztikusnak tartják, esetleg az okkult tudományok körébe sorolják. Az biztos, nem mai „találmány”, az ókori Egyiptomból származó papiruszokban is vannak utalások pl. állathipnózisra. Azt azért megnézném, egy vérszomjas oroszlánt, hogyan lehet kezes báránnyá hipnotizálni. A primitív népek  törzsi szertartásokban, sámánisztikus, vudu rituálékban estek transzba. Manapság nem könnyű eligazodni az olyan kifejezések között, mint tudattalan, agykontroll, meditáció, relaxáció, transzállapot stb.

Hisszük, vagy sem, a hipnoterápia hatásosságát tudományosan is bebizonyították. A folyamat orvosi műszerekkel is nyomon követhető. Jelentős javulást lehet elérni a depresszió, a függőségek, az alvás-  és a beszédzavarok terén. Segíthet enyhíteni a stresszt, és javítani az önértékelést. A krónikus fájdalmak csillapítására is alkalmas.

A folyamat alapszintű megértéséhez nem kell orvosi diploma. A hipnózis egy módosult tudatállapot, fontos eleme a szuggesztió. Felnőttként mindannyian voltunk már módosult tudatállapotban, ha álltunk alkohol, nikotin, koffein, vagy altató- és nyugtatószerek hatása alatt. Azt is tudjuk, a pszichoaktív szerek a központi idegrendszeren keresztül a pszichére hatnak és befolyásolják a tudatot, használatuk hangulat- és tudatállapot-változással jár, hosszabb távon akár személyiségbeli torzulásokat is okozhat. A hipnózisnak ilyen „mellékhatásai” nincsenek, de azért vannak kockázati tényezői. Az ELTE professzora, Bányai Éva egyik nyilatkozatában kifejtette: nem állítható, hogy az alany hipnózisban semmi olyasmit nem hajt végre, amit éberen ne tenne. Rá lehet venni valakit nagyon mély hipnózisban, hogy kiugorjon a 6. emelet ablakából, de ehhez a terapeutának bűnözőnek, vagy sarlatánnak kéne lennie. Sajnos itthon nincs hipnózistörvény. A szakképzetlen hipnotizőr által végzett tömeghipnózis veszélyeket rejt, hiszen a tömegben lehetnek olyanok, akiknél nem szabad hipnózist alkalmazni. Van, aki nem tud kijönni a hipnózisból, hallucinál utána. Ez nem játék, komoly pszichológiai változások mennek végre a szervezetben – mondta a szakértő.

Olvastam valahol a transzállapot kezdeti szintje véletlenül is elérhető. Ezeket bárki átélhette már anélkül, hogy észrevette volna. Elég hozzá például, egy folyamatos monoton munka, például a krumpli hámozás. Azt érezzük, hogy az egyik pillanatban még a közepén járunk, a másikban már kész is van, és nem emlékszünk tisztán hogy mi is történt a kettő között. Az újkrumpli szezon kezdetén ez elegendő motiváció, hogy kipróbáljam az önhipnózist, vagy legalább megpróbáljak transzba esni egy kicsit. Jó jönne nekem, ha bizonyos dolgokat úgy végeznék el, hogy közben nem unom halálra magamat.

Először is kerestem egy kényelmes heverőt, bekapcsoltam a meditációs zenét. Hanyatt dobtam magam és tökéltesen ellazultam. Könnyen ment. Kiürítettem az agyamat és nem gondoltam semmire. A plafonon volt egy légypiszok, arra szögeztem a tekintetem. Egyenletesen lélegeztem és lassan számoltam száztól visszafelé, csak erre koncentráltam és a halk zenére. Mellesleg a neten kínálnak álmatlanság, hízás elleni, vércukorcsökkentést segítő, sőt memóriajavító felvételeket, darabja 8000 Ft. Nem töltöttem le, mert engem nem érdekel, hogy "Silent inductions" technikával készült, az aláfestő, háttérzene pedig folyamatos "delta" frekvenciát biztosít. Egy szóval sem említették, mi van a krumplival. Talán túl snassz nekik. Kb. negyed óráig úgy éreztem, mintha kirándulni mentem volna a testemen kívülre. Végül is nem tudom, hogy sikerült-e a szeánsz, de kifejezetten frissnek éreztem utána magam.

Az ezoteria terjedésében egyesek azt látják, hogy a 21. század a sötét irracionalizmusba hanyatlik. Mindent elárasztanak az áltudományos művek. Távgyógyászat, lélekvándorlás, asztrológia, horoszkópok, számmisztika, spiritizmus, Tarot-kártya, transzcendentális „meditáció – az emberek mindenre nyitottak és fogékonyak, vakon hisznek a nyerészkedőknek, ha azok gazdagságot, boldogságot, egészséget ígérnek.

Senki ne tévesszen meg, a hipnózis nem áltudomány és már nem misztifikált rejtély. Kezdi elfoglalni méltó helyét a többi önmegismerésre irányuló technika között.