Régóta nem adtam hírt a vezetésről. Hát, eléggé kalandos. Nemrégiben beugrottam a totózóba. Másfél méterre leálltam az előttem parkoló Toyotától. Elintéztem a dolgomat, beülök a kocsiba és indulás előtt az utolsó pillanatban vettem észre, hogy valahogy rágurultam a Toyotára. Behúztam a kéziféket, kiszálltam, néhány centi lehetett a két lökhárító között és sehol egy tesztpilóta, aki kihúzna a bajból. Beültem, mély lélegzetet vettem, alaposan szétnéztem és rükvercben egy gázfröccsel rárepültem az útra. A kocsma teraszán békésen iddogáló urak reflexszerűen felugrottak.

Másik alkalommal egy dugóban véletlenül a járó motorra ráindítottam. Meg kéne szoknom, ha a forgalom zajában nem hallom a motor duruzsolását, a kontroll lámpák árulkodnak. Ettől kezdve egyforma időközönkénti zakatoló hangot hallottam hátulról. Ez nem jó jel. Már kint voltam az országúton, útpadka sehol, vérnyomásom az egekben. Bezzeg most lesem a műszerfalat. Gyakran pislogok hátra, füstöl-e. Beérek a faluba, félre állok. Kiderült, hogy amikor ráindítottam a járó motorra, véletlenül beindítottam a hátsó ablaktörlőt gyenge fokozatban. Ennyire hülye nem lehetek. Még sosem használtam, ezért nem volt ismerős a hangja. Amikor a tükörből hátra néztem, éppen állt. Szóval az ilyen blődségektől kiakadok. Most pedig gumikat tanulmányozok. A járgány ugyanis sikeres műszaki vizsgát tett, előtte szépen kiglancoltam. A szerelő megjegyezte, a két hátsó gumit ideje lecserélni.

Abból nagy baj nem lehet, ha olyat veszek, mint amilyet anno a férjem vett. Continental 165/70 R 14. Figyelek majd a DOT utolsó két számjegyére is, ami arról árulkodik, mikor gyártották. Olyan gumi kéne, ami négy évszakos és defekttűrő. Van ilyen? Az egyik szakértő azzal kezdte, hogy a defekttűrő gumi nem azt jelenti, hogy… - kértem, ne folytassa, értem! Szétnéztem a neten és megvigasztalódtam. Nem vagyok fehér holló, nem ám. Az egyik szerelő fotóval illusztrálta, hogyan nézett ki a cafatokban lógó durrdefektes gumi. A női vezető pedig azt kérdezte: ez még javítható? A karácsonyi halvásár jutott eszembe, amikor egy szőke nő az akváriumban úszkáló ponty előtt megkérdezte az eladót, hogy friss-e. A szervizes megosztotta, egy másik szőke, aki szintén defektet kapott, ahelyett, hogy megállt volna az autópályán, a bődületes zajt azzal tompította, hogy felhangosította a rádiót. Egy kommentelő meg is jegyezte: „ezeknek áramot kéne vezetniük, nem autót". (Fotó: www.belsoseg.blog.hu)