Hol húzódik a határ, ameddig egy szülő beleszólhat a felnőtt gyermeke életébe? Nehéz kérdés, mert ha a szülő előre látja a gyermekét fenyegető veszélyt, akkor feltehetően semmi sem tartja vissza, átlépi azt a határt, amit a gyereke még tolerál. Ilyenkor jön a mosolyszünet, aztán idővel eldől, hogy kinek volt igaza. A legtöbb fiatal azonban tudja, hogy a szülőt jót szándék vezeti, és nagyobb élettapasztalata van, mint neki. A szülő pedig azt gondolja, amikor "előrelát", hogy bárcsak ne lenne igazam.

A korábbi öröklési törvény úgy szólt, hogy a gyermek, vagy gyerekek örökölte(k) az elhunyt szülő pénzét, ingó és ingatlan vagyonát, az elhunyt házastársa az ingatlanra haszonélvezeti jogot kapott. (Márc. 15-én életbe lépett  új Ptk. már egy gyermekrésznyi tulajdonjogot is ad az özvegynek.)

Az egyik magazinban igen életszerű történetet olvastam. Egy fiatalember jelentősebb összeget örökölt az édesapja után. Az anyukája rábeszélte, hogy vegyen rajta lakást és ő kapjon haszonélvezeti jogot rá. Így is történt. Idővel a fiú élettársi kapcsolatot akar létesíteni a barátnőjével. A garzont eladnák, vásárolnának egy nagyobb lakást, amihez a nő olyan összegű hitelt venne fel, hogy a törlesztéssel megszerezné a lakás 50%-os tulajdonjogát. Az anyában azonban megszólalt a vészcsengő és haszonélvezőként nem járult hozzá a garzonlakás eladásához. A leendő élettárs ezen teljesen kiakadt, és „felnyitotta” párja szemét, hogy a mamácskája addig ügyeskedett, amíg rátette a kezét az örökségére. Ezek után a 32 éves férfi kérdőre vonta az édesanyját, aki azt mondta, ő csak előrelátó volt, mert sejtette, hogy a szerelem vakká teszi és egy rafinált nőszemély kiforgathatja az apai örökségéből, amiért feleségként többet dolgozott, mint a leendő élettárs. A konfliktus miatt átmenetileg megromlott az anya és a fia közötti kapcsolat.

A történet befejezésére többféle variáció létezik. 1. Az anyának igaza volt, az élettárs gyereket szült, közben a fiatalok kapcsolata megromlott. A nő nem akar elköltözni, jogot formált a lakás értékének a felére, miközben a hitel ráeső részét képtelen fizetni. 2. Az élettárs elnyerte a mama bizalmát és a végén aláírta az adásvételi szerződést. 3. A mama ahhoz a feltételhez kötötte a hozzájárulását az ingatlaneladáshoz, ha vételár felét átadják neki.

A három verzió közül melyik a legvalószínűbb és miért?