Amikor a legtöbb dolgom lenne, akkor kap el a lustaság. Küzdjek ellene, vagy hagyjam, hogy felülkerekedjen? Jól jönne egy pizsi nap, elnyúlva a kanapén, édes semmit tevésben. Miért ne engedhetnék meg magamnak egy laza napot? Érvek szólnak mellette és ellene. Mellette szól, hogy a lusták viszik előre a világot. Kerék sem lenne nélkülük. Ráadásul a lustaság fél egészség.

A katolikusok szerint a restség, tunyaság a főbűnök egyike. A Példabeszédben lusta az, ki elásta az Istentől kapott talentumot. Ezzel azért vitatkoznék. Aki látott már lustát, az tudja, hogy ez a típus nem ás, legfeljebb csak ásítozik, esetleg áskálodik, de legszívesebben nem csinál semmit. Az ilyenek nem tudják magukról, hogy lusták, mások skatulyázzák be őket.

Vidéken úgy tartják a tétlenség bűn és minden rossznak a forrása. Ezért találták ki, hogy télen, amikor a föld nem adott elég munkát, az asszonyok kézimunkával, a férfiak fafaragással múlassák az időt. A népnyelv szerint Isten a legyet, a tetűt, a bolhát és szúnyogot a lustaság büntetésére teremtette. Az állatok között is vannak lusták. A csiga, a lajhár azonban nem lusta, csak lassú.

Márai Sándor Füves könyve szerint “kétféle lustaság van: vízszintes és függőleges”. Én eddig csak az előbbit próbáltam, állva igen fárasztó lustának lenni. Márai jó megfigyelő, vagy ő is otthon volt a témában. Azt írja: „van, aki csak élete nagy távlataiban lusta; a tervekben; abban, hogy elodázza elhatározásait, döntéseit; lustán építi fel élete munkáját, mindent az időbe épít, a nagy messzeségbe. Aztán van a másik, a függőleges lustaság, mikor a nagy pillanat előtt maradunk lusták, mikor nem gondoljuk, mondjuk vagy cselekedjük azt, amit abban a pillanatban lehetne. Nem nyújtjuk ki kezünket valami után, amit megszerezhetnénk, különösebb fáradság nélkül, s később talán csak nagy áldozatokkal tudunk megszerezni… Ez utóbbi fajta lustaság a veszedelmesebb. Ilyen elmulasztott, lustán elhanyagolt pillanatokon múlik az élet.”

Legfrissebb hír, külföldi tudósok felfedeztek egy genetikai mutációt, ami miatt egyesek lustábbak, mint mások. A kutatók most abban reménykednek, hogy előbb-utóbb sikerülhet olyan gyógyszert kifejleszteniük, amivel legyőzhető a lustaság.

Az én véleményem pedig az, legjobb ellenszer a gyomor korgása. Megéheztem a nagy semmittevésben, készítek valami harapni valót.