Száznegyven évvel ezelőtt, Budapesten született Weisz Erik. A világ úgy ismeri, hogy Harry Houdini, minden idők legnagyobb szabadulóművésze.

Négyéves volt, amikor szüleivel Amerikába települtek. Gyerekkorától fogva vonzotta a cirkuszok, mágusok világa. Nagy hatással volt rá egy francia bűvész, akinek a művésznevét is köszönhette. Houdini cirkuszt alapított és a szabaduló számokkal óriási sikert aratott. Kényszerzubbonyból, lakatok, láncok fogságából szabadult. Hátrakötött kézzel, tejjel teli bödönbe csukták, máskor vasládába zárták, megbilincselve a jeges folyóba dobták. Eltemették, levegőtlen üveghengerbe zárták, felhőkarcolók tetejéről fejjel lefelé lógva megkötözték… Mindenhonnan kiszabadult sértetlenül. A magyar származású amerikai illuzionista, bűvész 1926. október 31-én, 52 évesen halt meg.

Ötvenkét évvel később, ugyanezen a napon született, szintén Budapesten David Merlini. Édesapja az egyik legnagyobb olaszországi füstöltlazac-cégnek volt a tulajdonosa. Magyar édesanyja énekesnő. Merlini égi jelnek tartotta kettejük születési dátumának egybeesését. Hasonló produkciókról, sikerekről álmodott, így lett belőle is szabadulóművész.

David Merlinivel a In-Kal Security Thököly úti székházában találkoztam annak idején. Egy szuperprodukcióra készült. Az volt az elképzelés, hogy forró olvasztott gumit kennek majd a bőrére, ami rá szárad. Ez az anyag, mint egy „védőruha” óvta volna a testét a különféle külső erőhatásoktól. Erről akkor többet nem árult el. Előző évben, 2004-ben mutatta be a "nagy áttörés" című produkcióját. Egy üvegkalitkában állva tíz órán át várta, amíg megszilárdult a köré öntött beton. Már sötét volt, amikor a betonkoporsóval együtt a Lánchídról a Dunába eresztették, ebből a betonból tört ki. Két perc múlva mosolyogva bújt elő a hideg vízből. Produkciójával nem aratott osztatlan sikert. Sokan szemfényvesztőnek tartották.

Egyre hajmeresztőbb – ez volt az általam készített interjú címe. Aztán évek teltek el és utoljára azt olvastam, hogy hajbeültetésen esett át, ennek pedig azt a címet adták: Hajat varázsoltak David Merlini fejére.