Tévedés ne essék, ez nem valami szexuális pozitúra, kung-fu a javából. A harci stílus a rovar mozgására emlékeztet. Kipróbáltam, nekem nem állt jól. Nem is ez a lényeg, hanem elegendő öt-tíz másodperc, hogy harcképtelenné tedd az ellenfelet. Lényegesebb, nem erő, hanem technika kell hozzá! Íme, egy tanmese, hogy meggyőzzelek: a kínai Csintao városában a piaci kofák életét megkeserítették a tolvajok. Főleg az öregebbek voltak tehetetlenek. A szemük láttára dézsmálták áruikat a fürge prédálók. A legidősebb kofát szinte minden nap meglopták. Egy napon az anyó eltűnt a piacról, már halálhírét keltették a szomszédai. Egy hónap múlva viszont hirtelen előkerült a mama, és mintha mi sem történt volna, kipakolta gyümölcskosarát. Nemsokára megjelent a színen a lejmoló, és narancsokkal próbált fizetés nélkül meglépni. Meglepetésre a 80 év körüli néni egy villámgyors mozdulattal kitekerte a csuklóját,a földre rántotta, és visszaszerezte a narancsokat.

A mesét a néhai kínai Zhang Wan fu nagymester adta közre, amikor 76 éves korában magyar kommandósoknak tartott edzéseket. Elmondta, hogy az igazi harcművészről pillanatok alatt kiderül a technikai erőfölény. Néha ez is elég, hogy az ellenfél megfutamodjon. A technika lényege, hogy a test idegpályáinak ismerete alapján ütést mérnek az érzékeny pontokra. De lehet az nyomás, szorítás, rúgás is, amitől a támadó végképp elveszti harci kedvét.

Az imádkozó sáska elülső lábait úgy tartja, ahogyan az imára kulcsolt kezeket szokás tartani, ez a Kung-Fu stílus a legnagyobb tiszteletnek örvend az egész kínai harcművészetben. 340 évvel ezelőtt Wang Lang mester fejlesztette ki. Három fő kategóriát hozott létre: az első a Peng Pu, amely az ellenfél megütését és egyensúlyvesztésbe való húzását jelenti. A második a Lan Tseh, amely az ellenfél erejének felhasználása, visszafogása vagy csökkentése. A harmadik a Pa Tsou, amely a kegyelemdöfés, a nyolc könyöktámadás.

Az "öregezők" szerint az ideális áldozat nem hall, alig lát, mozgásában korlátozott, ja és aranybánya a lakása. Utóbbi nehezen feltételezhető magyar kisnyugdíjasról. Az se jellemző rájuk, hogy önvédelmi fogásokkal szerelnék le a támadót. A kigyúrt fickó nem válogatós, akár a hallókészüléket is kitépi a papa füléből.  A téma véresen komoly, de néha nevetséges ötletek születnek: szerezz be egy bődületes hangú szirénát, akár Paksról és szereld a tető elérhetetlen pontjára. Világosíts fel a szomszédaidat, hogy hívják a zsarukat, ha megszólal. A kapcsolóját pedig mindig hordd magaddal. Éjjel jön a rabló, mászik a létrán, bekapcsolód a szirénát. A betörő ijedtében leesik a létráról és nyakát töri. Legyen B-terved, ha mégse.