Nekem nem kell vekker, hogy időre ébredjek. Ha este azt mondom magamban, vagy magamnak, hogy reggel 6-kor akarok felkelni, hajszál pontosan akkor nyitom ki a szemem. Jól működő biológiai ketyegőm van.  A biztonság kedvéért akkor húzom fel csörgőre az órát, ha nagyon fontos dolgom van, ahonnan semmiképpen sem késhetem el. Így aztán ki nem állhatom, ha macerálják a belső időérzékemet. Utálom az átállást a téli és a nyári időszámításra. Teljes megzavarodom a munkanap-áthelyezésektől is, összekeverem a szabad- és a hétköznapokat. És akkor mit hallok, hát már az egyház is kezdi.
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közzétette, hogy az egyház ez évtől jan. 6-án, hétfőn ünnepli a vízkeresztet, nem pedig a január 6-ához legközelebbi vasárnap. A híveknek tehát kötelező részt venniük szentmisén.
Január 6-án a háromkirályok gyermek Jézusnál tett látogatását ünnepli a katolikus egyház. Ekkor tartják a vízszentelés szertartását is, mely során a pap megáldja a keresztvizet és a szentelt vizet. Ekkor kezdődik a házszentelés időszaka is.Csak úgy mellékesen közbevetem, hétszentség, hogy a házunk első tulajdonosa nem kért áldást az épületre és ez meg is látszik, folyton elromlik valami.
Vízkeresztet Magyarországon eddig január 2. és 8. közti vasárnap tartották, ezentúl azonban mindig január 6-án ünneplik.
Vízkereszt napja a IV. század elején kezdett a keresztények körében terjedni mint Krisztus születésének, keresztségének, a kánai menyegzőnek és a háromkirályok vagyis a napkeleti bölcsek látogatásának ünnepe. A II. Vatikáni Zsinat rendelkezései értelmében a római katolikus egyház január 6-án a háromkirályok látogatását ünnepli vízszenteléssel egybekötve.
Vagyis a püspöki konferencia nem áthelyezte, hanem visszahelyezte a vízkereszt ünnepének napját. Követni kéne a példát az élet mást területén. Nincs szükség különféle időátállásra. Na jó, nem bánom, a hosszú hétvégék ellen nem ágálok, kell a nyájnak a pihenés.