Közismert tény, ha a régi házasok egyike meghal, a másik hamarosan követi. A megfigyelés régóta foglalkoztatja a tudósokat is. A Harvard Egyetem kutatói szerint a házastárs elvesztése olyan érzelmi sokkot jelent, hogy az egyedül maradt társ három hónapon belül belehalhat az összetört szív szindrómába, kockázata 66 százalékos.

A vizsgálatba 12 ezer embert vontak be, akik 1998-ban házasodtak össze. A kutatás ideje alatt közülük csaknem háromezren elhunytak. Ötszázan a haláluk pillanatában már egyedül éltek, a többiek pedig néhány hónappal korábban vesztették el férjüket, illetve a feleségüket.

A tudósok pontosan nem ismerik a rejtélyes jelenség okát, de többféle magyarázat létezik. Az egyik lehetséges ok, a társ a saját egészségével nem törődve, ápolja társát, eközben folyamatosan stresszel. Aztán bekövetkezik a legrosszabb és a bánat, a gyász, a hirtelen magány, a reménytelenség is közrejátszik, hogy párja után hal. Azt már korábban is tudták, hogy erős lelki sokk esetén az agyban ugyanazok a területek aktiválódnak, mint a fizikai fájdalom jelentkezésekor.

A szüleim nem szerelemből házasodtak össze. Két mostoha sorsú fiatal, akiknek a háború után nem volt semmijük és családra vágytak. Úgy gondolták, együtt talán könnyebb lesz. És ez elég volt 57 évi házassághoz, két gyermek felneveléséhez. Elég volt ahhoz is, hogy megalapozzák a mi, vagyis a gyermekeik, az unokáik, sőt a dédunoka életét is. Mindannyian - sorban egymásután - náluk, egy különálló kis melléképületben kezdtük a felnőtt életünket. Nem kellett albérletbe mennünk, saját lakásra hitelt felvennünk. A szüleink négy hónap különbséggel mentek el.

A férjemmel 43 évig voltunk házasok. Öt éve, hogy meghalt. Azóta lélekben útra készen állok.